Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Kαθυστερεί η υπογραφή των συμβάσεων για το αεροδρόμιο στο Καστέλι λόγω απαλλοτριώσεων

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Kαθυστερεί η υπογραφή των συμβάσεων για το αεροδρόμιο στο Καστέλι λόγω απαλλοτριώσεων
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Kαθυστερεί η υπογραφή των συμβάσεων για το αεροδρόμιο στο Καστέλι λόγω απαλλοτριώσεων
Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων Μινώα Πεδιάδας όπου θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι, προκαλούν οι απαλλοτριώσεις και οι πρώτες τιμές των εκτάσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει την καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης  από την κοινοπραξία «Ariadne Airport Group», στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited (με 10%), η οποία υπέβαλλε και την μοναδική προσφορά ύψους 480 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη Τρίτη  κάτοικοι της περιοχής ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια ζητώντας να μην γίνει η συγκεκριμένη επένδυση ώστε να μην δημευτούν οι περιουσίες τους.
Παράλληλα, ζητούσαν να αναβληθεί η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης κάτι που δεν έγινε μετά από απόφαση της έδρας.
Με την είδηση αυτή οι κάτοικοι της περιοχής μπήκαν στα δικαστήρια και άρχισαν να φωνάζουν ενώ χρειάστηκε και η συνδρομή των αστυνομικών για να κατευνάσουν τα πνεύματα.
Την ίδια ώρα, ο δήμος Μινώα Πεδιάδος με ανακοίνωσή του ζητά να μην προχωρήσει η σημερινή διαδικασία, αλλά να αναμένουν τον καθορισμό της τιμής μονάδος από το Εφετείο.
Όπως αναφέρει σχετικά «η άμεση επίπτωση με το ξεκίνημα της κατασκευής του, θα είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι των όμορων χωριών (Αρχάγγελος, Ευαγγελισμός, Ρουσοχώρια), χάνουν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας τους και σε κάθε περίπτωση πρακτικά μένουν ακτήμονες στον ίδιο τους τον τόπο.
Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια απόφαση για δίκαιες αποζημιώσεις για να μπορούν, οι συμπολίτες μας που θα χάσουν την περιουσία τους να την αντικαταστήσουν.
Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωση της και η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου όπου επισημαίνει ότι « με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερώνεται και παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις του αεροδρομίου στο Καστέλλι, το οποίο θα κατασκευαστεί σε περιοχή κατεξοχήν παραγωγική και εύφορη, από την οποία ζουν οικογένειες, πληρώνονται δάνεια σε τράπεζες, σπουδάζουν παιδιά και νέοι άνθρωποι»
Προβληματισμός τέλος υπάρχει και για το θέμα τυχόν αρχαιολογικών ανασκαφών που θα μπορούσαν να ανακόψουν τον ρυθμό των εργασιών.
Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το «Νίκος Καζαντζάκης», θα έχει μήκος αεροδιαδρόμου 3,2 χλμ με δυνατότητα επέκτασης στα 3,8 χλμ, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.
Το αεροδρόμιο θα διαθέτει διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης 3.200 μέτρων.
Με τη λειτουργία του θα μπορούν να σταθμεύσουν 25 αεροσκάφη, για την εξυπηρέτηση των οποίων θα υπάρχουν πέντε φισούνες.
Στην έκταση του αεροδρομίου, 400 στρέμματα θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.Τέλος έχουν προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για τουλάχιστον 800 οχήματα, χώροι αναμονής για τουλάχιστον 50 τουριστικά λεωφορεία, 150 ταξί, 20 επαγγελματικά οχήματα εξυπηρέτησης επιβατών και πάρκινγκ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σπίρτζης: Θέμα χρόνου η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή
Εντός του προσεχούς διαστήματος, αναμένεται σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση για την κατασκευή του αεροδρομίου σγτο Καστέλι.
Ωστόσο θα πρέπει πρώτα η σύμβαση να οδεύσει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και αν δεν υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις μέχρι το φθινόπωρο η σύμβαση θα έχει υπογραφεί και θα μπουν οι μπουλντόζες.
Η επένδυση θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση του προγραμματίζεται για το 2023.
Να σημειωθεί ότι το έργο είχε ανακοινωθεί πριν από 9 χρόνια επί υπουργίας Γ. Σουφλιά.
Ωστόσο η κρίση και το πάγωμα των μεγάλων έργων μπλόκαρε την κατασκευή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης