Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Κοντά σε συμφωνία για το χρέος - Καμία παράταση του 3ου ελληνικού προγράμματος - Scholz: Σχεδιάζουμε μέτρα για την έξοδο

Centeno: Κοντά σε συμφωνία για το χρέος - Καμία παράταση του 3ου ελληνικού προγράμματος - Scholz: Σχεδιάζουμε μέτρα για την έξοδο
Centeno: Καμία συζήτηση την επέκταση του ελληνικού προγράμματος - Scholz: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
Βρισκόμαστε κοντά στην λύση για το ελληνικό χρέος ανέφερε μεταξύ άλλων ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτο
Ταυτόχρονα ο
γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz σε δηλώσεις τους στο Atlantic Council, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να έχει κάνει αρκετά, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και χρειάζεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενώ έστειλε το μήνυμα τους προς την Αθήνα «ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα 88 προαπαιτούμενα» για να κλείσει η δ' αξιολόγηση.    
Παράλληλα διέψευσαν τα σενάρια περί επέκτασης του ελληνικού προγράμματος.
Λίγο αργότερα μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Centeno τόνισε ότι αν και υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα» ακόμα, σε ότι αφορά το χρέος της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς μια διευθέτηση.
«Είμαστε σε καλή θέση να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο τραπέζι που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης.
Έχουμε συνεργασία με όλους τους θεσμούς ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι σαφώς και είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε αυτά τα κενά από ότι ήμασταν πριν».
Το επόμενο διήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας καθώς ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλωτος θα έχει μπαράζ συναντήσεων με βασικά θέματα το κλείσιμο της αξιολόγησης, την απομείωση του ελληνικού χρέους, την μετά μνημόνιο εποχή αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Σάββατο (21/4) κρίνεται η τύχη της ελληνικής οικονομίας και σαφώς ο μελλοντικός ρόλος (εάν υπάρξει) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τη συγκεκριμένη ημέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθεί τόσο με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde όσο και με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, όπως είχε δημοσιεύσει το bankingnews.gr
Θα προηγηθούν την Παρασκευή 20/4 συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου με τους κ. Moscovici, Centeno, Le Maire και Draghi.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το πρόγραμμα του κ. Τσακαλώτου είναι το ακόλουθο: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Χουλιαράκης θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (20-21 Απριλίου 2018) στην Ουάσιγκτον.

Centeno (Eurogroup): Καμμία συζήτηση για επέκταση του ελληνικού προγράμματος - Ανάγκη δημιουργίας ενός αναπτυξιακού σχεδίου

Την ανάγκη η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης, σεβόμενη πάντα τις δεσμεύσεις της, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, μιλώντας στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.
Δεν παρέλειψε να υμνήσει τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα αλλά ταυτόχρονα έστειλε και το μήνυμα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα 88 προαπαιτούμενα.
Όπως τόνισε «η  Ελλάδα έχει βγει από τη δύσκολη κατάσταση.
Έχουν μείνει 88 προαπαιτούμενα να ολοκληρωθούν για να τελειώσει και η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και να εξέλθει του προγράμματος.
Είναι εντυπωσιακή η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόζει τα μέτρα και να νομοθετεί.
Η Ελλάδα ακολουθεί θετικό ρυθμό ανάπτυξης, όπως οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και  πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα.
Το βασικό ζήτημα τώρα είναι για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη είναι να εφαρμόσει ένα δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης, να έχει την απόλυτη ιδιοκτησία σε όλα τα επίπεδα, όπως συνέβη και με την Πορτογαλία.
Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία για να το επιτύχουμε».
Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, όπως υποστήριξε ο γερμανικός Τύπος.
«Δεν υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση του ελληνικού προγράμματος.
Οι ελληνικές αρχές είναι επικεντρωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα και αποφασισμένες να λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί αυτό τον Αύγουστο του 2018.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση παράτασης ή συζητήσεων για ενδεχόμενη παράταση είτε πριν είτε μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σαφώς θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για την πορεία μετά το πρόγραμμα, αλλά αυτές είναι δεδομένες και περιλαμβάνουν μία τυπική εποπτεία, όπως ισχύει σε Πορτογαλία και Ιρλανδία αλλά και στις άλλες χώρες», υπογράμμισε ο κ. Centeno.

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι απόλυτα έτοιμες να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Olaf Scholz.
Μιλώντας στο Marshall Fund for Germany, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την παραπάνω άποψη, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε πιο λεπτομερή αναφορά.

Moscovici: Δεν εξετάζεται παράταση του ελληνικού προγράμματος

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici απέρριψε σήμερα (19/4) το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, προτρέποντας να μην αφήνονται να «πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες» σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Η ημερομηνία της 20ης (Αυγούστου) παραμένει εντελώς» διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Moscovici απάντησε:
«Δεν τίθεται θέμα.
Αυτή είναι η μοναδική ημερομηνία που πρέπει να έχουμε στο νου μας, η μοναδική που κινητοποιεί (mobilise)», υπογράμμισε.
«Προσθέτω ότι πιστεύω ότι είναι αξιόπιστη, ρεαλιστική και κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την επιτυχή και στην ώρα της έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή αμφιβολίες που πραγματικά δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.
Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα έχει και μια συμβολική αξία για το σύνολο της ευρωζώνης.
«Το να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελέσει σύμβολο ότι αφήσαμε την κρίση πίσω μας. Και κατόπιν, κυρίως για τους Έλληνες, θα είναι ένα καλό νέο ότι αυτή η χώρα εξήλθε επίσης από την κρίση της και είναι ικανή να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση».

Πρώτη ενημέρωση 19-4-2018 - 20:56:05

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης