Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ένδειξη πανικού λόγω της υποχωρούσας οικονομίας οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

CNBC: Ένδειξη πανικού λόγω της υποχωρούσας οικονομίας οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία
Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας αλλά και η συγκέντρωση της απόλυτης δύναμης, οι αιτίες για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία
Έξυπνη αλλά και προμελετημένη κίνηση χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση του Erdogan για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2018.
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του CNBC ο Erdogan προχώρησε σε αυτήν την κίνηση τόσο εξαιτίας των φόβων για την οικονομία όσο και για να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής ζωής της γειτονικής χώρας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέπληξε τις αγορές την Τετάρτη (18/4) ανακοινώνοντας ότι θα διεξάγει τον Ιούνιο πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, με του ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται  ότι η κίνηση αυτή είναι ένδειξη από τη μία πλευρά πανικού αλλά και από την άλλη μεγαλοφυΐας.
Ο Erdogan δήλωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου 2018, πολύ νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν, λέγοντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη γειτονική Συρία και οι μακροοικονομικές ανισορροπίες ήταν ένας λόγος να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, η οποία αρχικά προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2019.
Είπε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως να κάνει τη μετάβαση σε μια εκτελεστική προεδρία, εφαρμόζοντας αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα που δίνουν στον πρόεδρο περισσότερη έως σχεδόν απόλυτη εξουσία.
Ο Fadi Hakura, αναλυτής στην Chatham House, τόνισε, μιλώντας στο CNBC ότι η κίνηση Erdogan ήταν ένα σημάδι πανικού εν μέσω μιας επιδεινούμενης οικονομίας.
«Η απόφαση του Erdogan για εκλογές αποτελεί ένδειξη πανικού και απελπισίας.
Ο Erdogan θεωρούσε νωρίτερα τις πρόωρες εκλογές ως αδυναμία και ανέντιμη κίνηση, αλλά τώρα έχει πανικοβληθεί από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας», ανέφερε ο Hakura.
«Το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιούνται έναν χρόνο πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, πιθανώς να μειώσει την αρνητική επίδραση που θα έχει η επιδείνωση της οικονομίας στη δημοτικότητα του Erdogan», προσθέτει ο ίδιος αναλυτής.
Από την πλευρά του ο Robin Bew, του Economist Intelligence Service, συμφωνεί ότι οι πρόωρες εκλογές έχουν ως βάση τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

Σε δύσκολη θέση η τουρκική οικονομία

Εάν ο Erdogan κερδίσει τις εκλογές, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο, θα μπορέσει να εδραιώσει την εξουσία μετά από αλλαγές στο σύνταγμα που άλλαξαν την Τουρκία από μια κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, επικεντρώνοντας την εξουσία στα χέρια του προέδρου.
Ωστόσο, η τουρκικη οικονομία δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, καθώς ο πληθωρισμός κινείται με υψηλές ταχύτητες, έχοντας φθάσει το 10,2%, ενώ βασικοί του τροφοδότες είναι τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έφθασε στο 7,3% στο δ' τρίμηνο του 2017.
Η τουρκική λίρα έχει ταλαιπωρηθεί εξαιρετικά τους τελευταίους μήνες, αντικατοπτρίζοντας τους ευρύτερους φόβους για την ιεράρχηση της ανάπτυξης σε σχέση με τον έλεγχο του πληθωρισμού, αλλά η ανακοίνωση των πρόωρων - και η πιθανότητα να κερδίσει ο Erdogan - έχουν περιορίσει την αποδυνάμωσή της.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, η λίρα διαπραγματεύθηκε γύρω στο 3,4 δολάρια, αλλά έφθασε στα 4,19 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Timothy Ash, στρατηγικό αναλυτή της Bluebay Asset Management η αγορά «αγάπησε» το γεγονός ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υπολόγισαν ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν θα μπορούσαν να συγκρατηθούν έως τις προγραμματισμένες εκλογές τον Νοέμβριο του 2019.
Με την μείωση της περιόδου αβεβαιότητας, μέσω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και η ελπίδα ότι μία νέα κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία, βοήθησαν στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης», επισημαίνει.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής τους επενδυτές επειδή δεν αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού, αλλά ο Hakura του Chatham House υποστηρίζει ότι εάν επανεκλεγεί ο Erdogan «θα μπορούσε να επιδιώξει οικονομικές πολιτικές που προκαλούν κάποια προσωρινή αναβολή στο ξέσπασμα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία, καθώς βοηθούν στο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός».
Προσθέτει, όμως, πως «ό,τι και να κάνει (σ.σ.: ο Erdogan) υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία πλησιάζει σε χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
Γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο προορισμός, απλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει για να φτάσει εκεί.

Συγκέντρωση εξουσιών

Ο Erdogan, ο οποίος ίδρυσε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2001, είναι πρόεδρος από το 2014, παρόλο που ήταν πρωθυπουργός από το 2003 μέχρι τότε.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Erdogan πήρε τα εύσημα για τη μετατροπή της Τουρκίας σε αναπτυσσόμενη οικονομία, αλλά αντιμετώπισε επίσης κριτική για την όλο και πιο αυταρχική στάση του, ιδίως μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, η οποία ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Το 2017, ο Erdogan και οι σύμμαχοί του κέρδισαν οριακά ένα δημοψήφισμα που άλλαξε τη χώρα από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.
Οι αλλαγές θα επιτρέψουν στον πρόεδρο να εξορθολογήσει την εφαρμογή της πολιτικής, είπε ο Erdogan και να παρακάμψει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που είχαν περιορισμένη πρόοδο.
Ο Hakura του Chatham House υποστήριξε ότι ο Erdogan και οι σύμμαχοί του είχαν κάνει σχεδόν αδύνατο για την αντιπολίτευση να προκαλέσει σοβαρή πρόκληση στην κυριαρχία του μετά την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου φέτος.
Ο νόμος αλλάζει τους εκλογικούς κανονισμούς και επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να παρίστανται στα εκλογικά κέντρα.
Κυβερνητικοί αντίπαλοι καταδίκασαν τις αλλαγές, λέγοντας ότι θα κάνουν τις εκλογές άδικες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης