Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα ανακόψει την άνοδο της παγκόσμιας οικονομίας

Reuters: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα ανακόψει την άνοδο της παγκόσμιας οικονομίας
Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας απειλεί να περιορίσει τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας
Η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί το τρέχον έτος με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010, αλλά ο εμπορικός προστατευτισμός θα μπορούσε να την επιβραδύνει άμεσα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters σε 500 οικονομολόγους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Reuters, ο κίνδυνος ενός εμπορικούς πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας απειλεί να περιορίσει τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας που δημιουργήθηκε μετά από χρόνια μεατρρυθμιστικών πολιτικών.
Ειδικότερα, το 75% των 250 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα βλάψει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία, ενώ 23 εξ' αυτών δήλωσαν ότι ανησυχούν έντονα.
«Κατά την άποψή μας, ο κίνδυνος ενός επικείμενου εμπορικού πολέμου φαίνεται περιορισμένος», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της CA-CIB, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά, ο κλιμακούμενος προστατευτισμός αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία».
Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει κατά μέσο όρο στο 3,8% για το τρέχον έτος, γεγονός που θα αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο μετά από το 4,3% που είχει σημειωθεί το 2010.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι ελαφρώς κατώτερες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη στο 3,9%, με το ΔΝΤ ωστόσο να προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες εμπορικές διαφορές θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι σημερινοί εμπορικοί περιορισμοί μεταξύ των δύο χωρών δε θα επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο, αλλά οποιαδήποτε κλιμάκωση ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες ήδη έχουν διακόψει το ανδικό σερί τους.
«Αφού χειροκρότησαν τις φορολογικές περικοπές του προέδρου Trump, οι αγορές μετοχών είναι λιγότερο γοητευμένες από τις προστατευτικές απειλές του», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της BNP Paribas σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.
Παράλληλα, σύμφωνα με το 90% των 230 οικονομολόγων που απάντησαν σε ξεχωριστή ερώτηση, η διαμάχη των χωρών θα βλάψει τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, ενώ παράλληλα αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για τον πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων για τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης