Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όχι Γεννηματά στις αλλαγές της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση – Οι προωθούμενες ρυθμίσεις εκθέτουν την απλή αναλογική

Όχι Γεννηματά στις αλλαγές της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση – Οι προωθούμενες ρυθμίσεις εκθέτουν την απλή αναλογική
Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απαιτεί ευρύτερες αλλαγές και συναινέσεις για την αναβάθμιση των θεσμών είπε η κα. Γεννηματά
Την αντίθεση της στις σχεδιαζόμενες αλλαγές της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική.
«Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε, για παράδειγμα τον «Καλλικράτη», και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» τόνισε η κα.Γεννηματά, αναφέροντας πως δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου.
«Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ.
Χωρίς ανακατανομή εξουσιών, διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει  σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας.
Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες, η αδυναμία να  παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών ή για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές» υποστήριξε η κα.Γεννηματά, η οποία υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
«Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση.
Λέει πολλά για “ δημοκρατία”, για “ διαφάνεια”, αλλά νόμο δεν έχουμε δει ακόμη.
Ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.
Θα με ρωτήσει κάποιος.
Και αυτό είναι κακό;
Απαντώ ευθέως. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του .
Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις» είπε η κα.Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:
1.  Το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Ο ισχυρός δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.
2. Με βάση την αρχή της επικουρικότητας . Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.
3.  Με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών.  Η μη υλοποίηση αρμοδιοτήτων συνεπάγεται  κυρώσεις.
4.  Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας  συνεπάγεται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και γενναία ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης.
Η κα.Γεννηματά πρότεινε επτά ζητήματα για διάλογο με στόχο την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως αυτά αφορούν στο να οικοδομείται το κράτος πρόνοιας στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, οι περιφέρειες να είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους, κα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης