Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής των Castro για τη Κούβα – Νέος πρόεδρος ο Migeul Diaz - Canel

tags :
Τέλος εποχής των Castro για τη Κούβα – Νέος πρόεδρος ο Migeul Diaz - Canel
Ιστορικές στιγμές ζει η Κούβα
(upd) Ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες «γράφτηκε» σήμερα και επίσημα το τέλος της διακυβέρνησης της Κούβας από τους Fidel και Raul Castro καθώς η Βουλή εξέλεξετον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος είναι ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης Miguel Diaz – Canel.
Καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Diaz - Canel, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για μια ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη Cubadebate.
Να σημειωθεί ότι σήμερα συμπληρώνονται 57 χρόνια από τη νίκη των κουβανικών δυνάμεων στον Κόλπο των Χοίρων.
Ουδέποτε η Εθνοσυνέλευση αμφισβήτησε την Εθνική Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, άλλωστε μετά την επανάσταση στην Κούβα το 1959 η εξουσία μεταβιβάστηκε μόλις μια φορά, το 2006 όταν ο Fidel Castro παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Raul.
Ο Raul Castro ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση της υλοποίησης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που είχε απόλυτη ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία της Κούβας για να ορθοποδήσει.
Για πολλούς ο Raul Castro δεν τα κατάφερε παρά το γεγονός ότι έδωσε τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, ενθάρρυνε κατά κάποιο τρόπο τις ξένες επενδύσεις, διεύρυνε τις ελευθερίες των Κουβανών, κα.
Ωστόσο, ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του θα πρέπει να θεωρηθεί η επαναπροσέγγιση της Κούβας με τις ΗΠΑ το 2015, που έφερε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama να επισκέπτεται την Κούβα.
Ο 57χρονος Miguel Diaz – Canel είναι άνθρωπος του κομματικού μηχανισμού με μετριοπαθείς προσεγγίσεις και «εκσυγχρονιστικό» προφίλ.
Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι τεράστιες κυρίως στην οικονομία καθώς όσον αφορά στρατηγικές θέσεις και αποφάσεις, όπως για παράδειγμα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα τελεί υπό την έγκριση του Raul Castro, ο οποίος θα παραμείνει γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης