Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Χαοτικές οι διαφορές στο stress tests μεταξύ 2015-2018: - Στο δυσμενές σενάριο τα πήγαν μέτρια, στο βασικά καλά

Τράπεζες: Χαοτικές οι διαφορές στο stress tests μεταξύ 2015-2018: - Στο δυσμενές σενάριο τα πήγαν μέτρια, στο βασικά καλά
Πρακτικά στο stress tests του 2018 το βασικό σενάριο είναι ποιοτικά και ποσοτικά πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο βασικό σενάριο του stress tests του 2015.
Συγκρίνοντας τα stress tests μεταξύ 2015 και 2018 προκύπτουν χαοτικές διαφορές.
Δεν περιορίζονται στο ότι το 2015 υπήρχαν AQRs, προσδιορισμένο ελάχιστο όριο το 5% και καθορίστηκαν κεφαλαιακές ανάγκες κατά τράπεζα 13,9 δισεκ. μετά τις αναπροσαρμογές.
Να σημειωθεί ότι το 2018 δεν θα υπάρχουν προσδιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες.
Το 2015 οι διαφορές μεταξύ του δυσμενούς και βασικού σεναρίου ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με το 2018 όπου οι διαφορές είναι χαοτικές.
Κοινώς στο βασικό σενάριο οι τράπεζες είναι ισχυρότερες καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 βρίσκεται λίγο κάτω από 15%.
Πρακτικά στο stress tests του 2018 το βασικό σενάριο είναι ποιοτικά και ποσοτικά πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο βασικό σενάριο του stress tests του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το βασικό σενάριο εμφάνιζε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,39 δισεκ. το δυσμενές σενάριο έλλειμμα 14,4 δισεκ. που περιορίστηκε σε 13,9 δισεκ. και το AQRs δηλαδή ο έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού 3,35 δισεκ. ευρώ.
Όμως το δυσμενές σενάριο είναι αυτό που αποτιμάει, αξιολογεί και σταθμίζει η επενδυτική κοινότητα.
Να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο του stress tests του 2018 σε σχέση με το δυσμενές σενάριο δίνει μια διαφορά περίπου 12 δισεκ. ευρώ.
Στο δυσμενές σενάριο και με όρους tangible book οι τράπεζες θεωρητικά θα υποστούν μια ζημία 16 δισεκ. στο stress tests.
Συγκεκριμένα με βάση το δυσμενές σενάριο adverse scenario του stress tests ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 διαμορφώνεται ως εξής στις τράπεζες.
Πειραιώς δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 6,1% με 5,9%  από αρχικές πληροφορίες 6% με 6,5%
Eurobank δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 6,9% με 7,1% από αρχικές πληροφορίες 8%
Εθνική δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 7,5% από αρχικές πληροφορίες 9%
Alpha bank δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 8,7% από αρχικές πληροφορίες 10%

Σε κάθε περίπτωση πάντως όταν θα ανακοινωθούν τα stress tests και τελειώσει το σήριαλ των αριθμών αυτό που οι επενδυτές θα αποτιμήσουν είναι πόσο κεφαλαιακό απόθεμα διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και πόσα κεφάλαια μπορούν να δαπανήσουν ώστε να πουλήσουν με επιθετικότερο τρόπο προβληματικά δάνεια.
Το capital buffer των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί από 8,8 δισεκ. σε 3,6 δισεκ. με εφάπαξ αποτίμηση όλης της ζημίας από το IFRs 9 ή 7 δισεκ. με τμηματοποίηση της ζημίας από το IFRs 9.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν και με ζημία προβληματικά δάνεια αλλά όταν φθάσουν στο πυρήνα του προβλήματος των NPEs τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να αγγίξουν τα κεφάλαια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης