Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018 - Τι επιδιώκει ο Erdogan, γιατί ανησυχεί η Ελλάδα

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018 - Τι επιδιώκει ο Erdogan, γιατί ανησυχεί η Ελλάδα
Συρία και κατάρρευση της λίρας οδηγούν τον Erdogan σε πρόωρες εκλογές
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recer Tayip Erdogan.
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επικαλέστηκε τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση, ενώ υποστήριξε ότι η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως το κόμμα του ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού, παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019.
Η πρόταση όμως του κ. Bacheli, όπως τόνισε ο Erdogan, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις.
Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.
Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Devlet Bahceli.
Ο Bahceli, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019.
Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Erdogan, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε την πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών, υπό τον φόβο ότι δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς καλπάζουσας οικονομικής ανάπτυξης έως το 2019, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να εκμεταλλευτεί την εθνικιστική έξαρση μετά την εισβολή στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας.



Ανησυχία στην Ελλάδα

Η επίσπευση των εκλογών ανησυχεί την Ελλάδα, καθώς η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στοχεύει το εσωτερικό ακροατήριο και εντάσσεται στην τακτική του Erdogan εν όψει εκλογών.
Ως εκ τούτου, στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αναμένεται να ενταθεί.
Ήδη ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία του μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για 70 κρίσιμες ημέρες.



Η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει την ώρα που το κλίμα απέναντι στην Ευρώπη είναι εχθρικό, ιδιαίτερα μετά την έκθεση της ΕΕ στην οποία γίνεται λόγος περί «τεραστίων βημάτων απομάκρυνσης από την Ε.Ε., ιδιαίτερα στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Νέα πρόκληση για τα Ίμια

Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία απαντώντας στην ΕΕ για την έκθεση της σύμφωνα με την οποία η γείτονα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, θέλησε να κορυφώσει την ένταση στο Αιγαίο, προχώρησε ένα ακόμα πιο βήμα παραπέρα διαμηνύοντας πως τα Ίμια είναι τουρκικά.
Την ώρα που την ένταση κορυφώνει και η παρουσία πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα  στην περιοχή της Αλικαρνασσού απέναντι από τα Ίμια λόγω της στρατιωτικής άσκησης "Εφες" που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαΐου, η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα πως τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και πως τα σύνορα δεν αμφισβητούνται.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ αφού επικαλείται όλες τις διεθνείς συνθήκες που πιστοποιούν την ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων, καλεί την Τουρκία να αφήσει τους παραλογισμούς και να συνέλθει, ενώ θέση στο θέμα πήρε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι δεσμευτεική για εμάς και το ΝΑΤΟ και την Τουρκία».
«Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.
Η υποστήριξη που παρέχεται ως "εν λευκώ" από την ΕΕ με τα κράτη μέλη σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.
Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ απευθυνόμενο προς την ΕΕ.
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 17/4 Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της».
«Ο εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη ενώ από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας F. Mogherini τόνισε ότι «η Τουρκία είναι υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, καθοριστικός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας-κλειδί, αλλά δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις».
Την ίδια στιγμή, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Τουρκία: Άλμα 1% στην τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση για εκλογές στις 24/6

Με ενθουσιασμό υποδέχονται οι επενδυτές την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η οικονομία αναμένεται να ρίξει ρυθμούς τους επόμενους μήνες, λόγω εκλογών, ανακόπτοντας τη διόγκωση της φούσκας της οικονομίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επενδυτές δείχνουν να κερδοσκοπούν πάνω στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο κερδίζει 1% έναντι του δολαρίου.



Πάντως, από την αρχή του έτους η πτώση της λίρας περιορίστηκε στο 6,5%, ανακόπτοντας την υποχώρηση της τουρκικής λίρας, η οποία έθετε σε κίνδυνο την υγιή πορεία της τουρκικής οικονομίας, ενώ παράλληλα υποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν συμφωνούν διόλου με τη νομισματική πολιτική που έχει επιβάλλει ο Erdogan στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Σύμφωνα πάντως με τη Moody’s «η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ταχεία ανάπτυξης της οικονομίας με κάθε κόστος.
Όμως η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τουρκικής λίρας αποτελεί αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.
Αυτή η έντονη κατάσταση είναι ένα σημαντικό τεστ για την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των ισχυρών θεμελιωδών δεδομένων της Τουρκίας, τα οποία προέρχονται από τη δυναμική της οικονομίας αλλά και τα εξαιρετικά θετικά δημοσιονομικά δεδομένα  και την εκ του εξωτερικού προερχόμενη ευαισθησία της οικονομίας της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης