Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόντρα Barclays - Goldman Sachs για το πετρέλαιο - «Bearish» η μία «bullish» η άλλη

Κόντρα Barclays - Goldman Sachs για το πετρέλαιο - «Bearish» η μία «bullish» η άλλη
Κόντρα Barclays - Goldman Sachs για το πετρέλαιο - «Bearish» η μία «bullish» η άλλη
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω του «εκρηκτικού κοκτέιλ της στάσιμης προσφοράς, της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου και του σκληρού χειμώνα», αναφέρει σε έκθεσή της η Barclays.
Τα γεωπολιτικά γεγονότα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της τιμής του Brent πάνω από τα 70 δολάρια/βαρέλι μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2018, τα οποία (γεωπολιτικά γεγονότα) υποστηρίζονται από μια σημαντική μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου.
Η Barclays μειώνει  σημαντικά την πρόβλεψή της για την παραγωγή της Βενεζουέλας, μειώνοντάς την σε 1,1-1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Αυτό συνέβαλε στην ανοδική αναθεώρηση από την Barclays στην πρόβλεψη των τιμών τόσο για τα WTI όσο και για το Brent το 2018 και το 2019, αύξηση 3 δολάρια ανά βαρέλι.
Η άλλη πλευρά (παραγωγή) είναι ότι η εκρηκτική ανάπτυξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, αυξάνει την προσφορά και τελικά αναγκάζει τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναφέρει η Barclays.
Στην πραγματικότητα, η Barclays αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συνωμοτήσουν προκειμένου να μπει ένα τέλος στο ράλι των τιμών του πετρελαίου.
Ένας από τους επικείμενους κινδύνους από την πλευρά του εφοδιασμού είναι η πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Η επανεφαρμογή των κυρώσεων απειλεί να αφαιρέσει από την αγορά περίπου 400.000 έως 500.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την ιρανική παραγωγή στις αγορές πετρελαίου.
Ωστόσο, ο Barclays αναφέρει ότι οι ανησυχίες αυτές είναι «λανθασμένες» και περιέχουν υπερβολικό ρίσκο.
«Ναι, θα μπορούσε να σταματήσει τις προοπτικές για μεσοπρόθεσμες επενδύσεις στην αγορά πετρελαίου και ναι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή (Μέση Ανατολή), αλλά αδυνατούμε να δεχτούμε το αφήγημα ότι η αγορά ανέμενε σημαντικά κέρδη από την ιρανική παραγωγή πετρελαίου τα επόμενα χρόνια ούτως ή άλλως».
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες απώλειες από την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας είναι επίσης ευρέως αποδεκτές από τους περισσότερους αναλυτές.
Τελικά, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα μπορούσαν να είναι «τόσο καλά όσο γίνεται», υποστηρίζει η Barclays.
Οι προβλέψεις της Barclays για την τιμή του Brent θα είναι 63 δολάρια ανά βαρέλι το 2018 και 60 δολάρια το βαρέλι το 2019.
Ωστόσο, η Goldman Sachs είναι πολύ πιο αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι η ξαφνική άνοδος της γεωπολιτικής έντασης «ενισχύει» μόνο την πρόβλεψη της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων κατά 10% τους επόμενους 12 μήνες.
Με τις δυνατότητες πληθωρισμού, την καθυστέρηση στην καμπύλη προθεσμιακών τιμών πετρελαίου και την αύξηση του ρίσκου  από τη γεωπολιτική αστάθεια, «τα θεμελιώδη για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη», ανέφερε η Goldman Sachs.
Η Goldman Sachs ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, μια εξέλιξη που κανονικά θα φόβιζε την αγορά, τώρα δεν κατατάσσονται στους πέντε πρώτους κινδύνους της αγοράς πετρελαίου από πλευράς εφοδιασμού.
Οι αντάρτες Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη έχουν στοχεύσει σε εγκαταστάσεις της Aramco και σε πετρελαιοφόρα, αν και κανένας δεν κατάφερε να διακόψει την παραγωγή.
Τελικά, η Goldman Sachs πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική απώλεια του εφοδιασμού της αγοράς πετρελαίου, εκτός εάν εκδηλωθεί μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους ευρωπαίους να μειώσουν τις αγορές τους από το Ιράν, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το ιρανικό πετρέλαιο απλώς μεταφερθεί στην Ασία ή εάν το Ιράν αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή του.
Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων των ΗΠΑ μπορεί να είναι το κλειδί για την απάντηση σε αυτή την ερώτηση.
Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs εκτιμά λέει ότι μια υποθετική απώλεια της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 ημερησίως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 7 δολάρια ανά βαρέλι.
Από εκεί, το ερώτημα είναι αν η Σαουδική Αραβία ενισχύσει ή όχι την παραγωγή της, για να αντισταθμίσει τις απώλειες, γεγονός που θα αμβλύνει τον αντίκτυπο στις τιμές.
Φυσικά, για τις τιμές του πετρελαίου, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ κατά τη συνάντησή των μελών του τον Ιούνιο του 2018.
Όλα τα πρόσφατα σημάδια δείχνουν την επέκταση των μειώσεων προσφοράς μέχρι το τέλος του 2018.
Ο ΟΠΕΚ φαίνεται ότι δεν θέλει να πάρει κανένα ρίσκο και εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει τις περικοπές  μέχρι το α' εξάμηνο του 2019.
Ένα μεγάλο μέρος των κινήτρων προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, το πιο ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, που σύμφωνα με πληροφορίες θέλει η τιμή του πετρελαίου να διαμορφωθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι για να ενισχύσει την αποτίμηση της Saudi Aramco.
Ο κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι ότι ο ΟΠΕΚ επιτρέπει την ευαίσθητη ισορροπία στο θέμα της παραγωγής, μειώνοντας τα αποθέματα πετρελαίου πολύ χαμηλότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.
«Εάν ο ΟΠΕΚ δεν αρχίσει να αντισταθμίζει τα θεμελιώδη για την τιμή του πετρελαίου χρησιμοποιώντας τη «βαλβίδα» αποσυμπίεσες αυξάνοντας την παραγωγή, μπορεί να δει την αγορά να μετατοπίζεται δομικά προτού να έχει χρόνο να αντιδράσει», αναφέρει η Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης