Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για το Eurogroup 12/7 μετατίθεται ο στόχος για συνολική συμφωνία με τους δανειστές - Στις 21/4 η συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde

Για το Eurogroup 12/7 μετατίθεται ο στόχος για συνολική συμφωνία με τους δανειστές - Στις 21/4 η συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde
Για την Αθήνα η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ 20 με 22 Απριλίου έχει ξεχωριστή σημασία.
Εγκαταλείπεται το αρχικό ορόσημο για συμφωνία - πακέτο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και βασική επιδίωξη των θεσμών που θέλουν να κρατήσουν σε διαρκή εγρήγορση την Αθήνα και να μην εφησυχάζει με τα προαπαιτούμενα μέτρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είναι η σύναψη τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου 2018.                     
Το γεγονός για το οποίο έρχονται αλλαγές στο αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι γιατί η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση: τα δάνεια από τα τρία μνημόνια διαρκούν πολλά χρόνια, ώς το 2060 ενώ τα ποσά που έλαβε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας είναι τεράστια (233 δισ. ευρώ).
Έτσι όλο το εγχείρημα που έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους αλλά τον προσδιορισμό της μορφής που θα έχει η μετα-προγραμματική εποπτεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα απαιτεί περισσότερο χρόνο και σύγκλιση απόψεων των δανειστών μεταξύ τους.   
«Πυξίδα» για την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει η κοινή εαρινή σύνοδος του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινάει από σήμερα στην Ουάσιγκτον και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσαλακώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 18 Απριλίου.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις συναντήσεις των δύο ανδρών και ιδιαίτερα του κ. Τσακαλώτου με πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών, κεντρικούς τραπεζίτες, ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, ανώτερα στελέχη ξένων οίκων που θέλουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνική ομόλογα αλλά και με την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ ( σ.σ. συνάντηση το Σάββατο 21 Απριλίου!) με την οποία θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Γάλλοι και ο ESM.
Στη «σιδηρά κυρία» του Ταμείου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από τα δανειακά προγράμματα και το οποίο θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Για την Αθήνα η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ 20 με 22 Απριλίου έχει ξεχωριστή σημασία.
Από τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας θα ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν: την «επόμενη ημέρα» της χώρας, το νέο πρόγραμμα εποπτείας, τη μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενδεχομένως και τα περιθώρια αλλαγών στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια -και όχι μόνο για τα πρώτα τέσσερα, ώς το 2022, που θα διαρκέσει το νέο πλαίσιο μετα - μνημονιακής παρακολούθησης.

Επειδή τα μέτωπα της Ελλάδας είναι πολλαπλά, άλλες τόσες θα είναι και οι μάχες-δοκιμασίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με κυριότερη τους όρους με τους οποίους το ΔΝΤ θα «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα ενεργοποιώντας την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει «κλείσει» με την Ελλάδα (Stand-By Arrangement).
Εξίσου σημαντική θα είναι για τον Ελληνα υπουργό και η απόκρουση των απαιτήσεων από το Ταμείο να έρθει μπροστά, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 (μαζί με τις συντάξεις), η περικοπή κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου, μέτρο που θα φέρει έξτρα φόρους έως 650 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης