Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 2% μειώνουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2018 Βρυξέλλες και ΔΝΤ

Στο 2% μειώνουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2018 Βρυξέλλες και ΔΝΤ
Χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει αλλαγή του μείγματος της μνημονιακής πολιτικής για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους
To «πουλόβερ» της ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει να «ξηλώνουν» οι δανειστές καθώς μετά τις Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έρχεται να «ψαλιδίσει» τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα έκθεση, που θα δοθεί σήμερα 17/4 στη δημοσιότητα (World Economic Outlook), το Ταμείο θα αναθεωρεί επί το δυσμενέστερον την εκτίμηση του Οκτωβρίου για την ανάπτυξη το 2018 κατεβάζοντας τον πήχη στο 2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,6%.
Στο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου (2019-2022), που θα αποστείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% του ΑΕΠ.
Η νέα εκτίμηση από το Ταμείο έρχεται να συγκλίνει με την νεότερη που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί το νεότερο διάστημα και θα συμφωνεί με το ΔΝΤ ότι η Αθήνα δεν μπορεί να «τρέξει» με ρυθμό μεγαλύτερο από 2% το 2018 και από 1,8%  το 2019.
Χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει αλλαγή του μείγματος της μνημονιακής πολιτικής για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους τα οποία σύμφωνα με τα σενάρια που έχει κάνει ο ESM και οι Γάλλοι έχουν βασική παράμετρο την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει μείωση των δαπανών για το χρέος, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4% (σε ονομαστικούς όρους) και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ. Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ (επίσης σε ονομαστικούς όρους), τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.
Η κλεψύδρα των αποφάσεων για το χρέος έχει γυρίσει ανάποδα και μάλλον το ζήτημα θα οδηγηθεί σε ανώτερα επίπεδα από τη στιγμή που είναι αδύνατο να λυθεί σε τεχνικό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να λάβει τις αποφάσεις τόσο γι’ αυτό το ζήτημα όσο και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης