Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,2% για τον χρυσό, λόγω πιέσεων στο δολάριο - Στα 1.350,70 δολ. ανά ουγγιά

Κέρδη 0,2% για τον χρυσό, λόγω πιέσεων στο δολάριο - Στα 1.350,70 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,2% έκλεισε ο χρυσός, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο άσκησαν πιέσεις στο δολάριο
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (16/4/2018) ο χρυσός, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο άσκησαν πιέσεις στο δολάριο, προσφέροντας ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία και την Κίνα για υποτίμηση των νομισμάτων τους, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια.
«Ρωσία και Κίνα παίζουν το παιχνίδι της υποτίμησης νομισμάτων την ώρα που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Απαράδεκτο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter», ο Trump.
Νωρίτερα, ο κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, είχε προειδοποιήσει ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός εντείνει τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση προσέφεραν στον χρυσό και οι γεωπολιτικές εντάσεις, μετά και τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία το σαββατοκύριακο.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/4) συντονισμένα πλήγματα στη Συρία με 103 πυραύλους εναντίον θέσεων που κατά τους αμερικανούς παράγονται χημικά όπλα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, προειδοποίησε σήμερα ότι εάν οι δυνάμεις της Δύσης ξαναχτυπήσουν τη Συρία, τότε θα προκληθεί χάος στις παγκόσμιες σχέσεις, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, τόνισε σήμερα οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι σήμερα χειρότερες από αυτές που ήταν την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», καθώς, όπως ανέφερε, τότε λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρχε η αρρώστια της ρωσοφοβίας.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 2,80 δολ., στα 1.350,70 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,237 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του γιεν, στα 107,1 γιεν.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο είχε ενισχυθεί κατά 0,8%, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη του χρυσού παρέμειναν περιορισμένα λόγω των δηλώσεων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νeel Kashkari, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal (WSJ)», ότι τα πρόσφατα βήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν καταστήσει πιο σίγουρη μια γρήγορη επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «CNBC», ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια τρεις ή τέσσερις φορές συνολικά φέτος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, προέβλεψε μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και σταθερή οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019 για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μελλοντική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει εμπόδια.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης