Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Απολύτως προκλητική η δήλωση Yildirim, δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό – Δεν αποδεχόμαστε τα περί γκρίζων ζωνών

Τζανακόπουλος: Απολύτως προκλητική η δήλωση Yildirim, δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό – Δεν αποδεχόμαστε τα περί γκρίζων ζωνών
Δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής μας κυριαρχίας υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Απολύτως προκλητική και καταδικαστέα χαρακτήρισε τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, B. Yildirim ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος σχετικά με την απόβαση Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς προκειμένου να κατεβάσουν την ελληνική σημαία.
«Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.

Οδεύουμε προς καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή
Αναφερόμενος στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς  για την ολοκλήρωση του προγράμματος συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό».
«Στο EG της 27/4 ο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μας σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Μετά το EG της 27/4, οι διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν ώστε στο EG της 21/6 να καταλήξουμε σε μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές που θα αφορά στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους αλλά και στη μορφή της μεταπρογραμματικής εποπτείας» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί ήδη στο EG της 15ης Ιουνίου του 2017».
«Η συμφωνία του EG της 27/06/17 προέβλεπε την ρύθμιση του ελληνικού. χρέους με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Η συμφωνία του EG της 27/06/17 προέβλεπε επίσης τη δημιουργία αποθεματικού που θα λειτουργεί ως εξασφάλιση της ανάκτησης αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018.
Κατά τους τελευταίους μήνες η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει πέσει: κινούνται μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 2006.
αρόλη τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν πολλοί αυτοί που αμφισβήτησαν την δυνατότητα μιας καθαρής εξόδου μιλώντας για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής πράγμα που θα συνεπαγόταν και ένα 4ο μνημονιακό πρόγραμμα για τη χώρα μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επιτέθηκε στη ΝΔ.
«Σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η ΝΔ  αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο.
Για άλλη μια φορά το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια τόσο της 1ης όσο και της 2ης αξιολόγησης όταν η ΝΔ προέβλεπε μη ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και εκτροχιασμό της οικονομίας.
Στις δημοσιονομικές προβλέψεις της, τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, η ΝΔ προέβλεπε ενεργοποίηση του κόφτη.
Τελικά διαψεύστηκε με πάταγο: η ελληνική οικονομία υπερέβη τους στόχους αλλά & αποδόθηκε κοινωνικό μέρισμα 2 δισ ευρώ.
Έτσι διαψεύδεται και σήμερα» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.
«Η χώρα βαδίζει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και τη μνημονιακή επιτροπεία.
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανακάμπτουν σταθερά και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

Συνεχίζουμε για εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο Σκοπιανό
Όσον αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης έχοντας εστιάσει κυρίως: 1) στη σύνθετη ονομασία, 2) την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθέωρηση στη γείτονα».
«Αναγνωρίζουμε τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά η συμφωνία, όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ αλλά και την Ελλάδα.
Οι γείτονές μας πρέπει να κατανοήσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος.
Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση να πάει χαμένο.
Αυτό να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη γείτονα αλλά και στη χώρα μας.
Η ΝΔ οφείλει να σταματήσει τα ήξεις αφήξεις και τις διαρκείς πολιτικές στροφές, να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να σταματήσει να ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού.
Η ΝΔ έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή και να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από τις ακροδεξιές φωνές των κυρίων Σαμαρά και Γεωργιάδη που ο κος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ως πολιτικούς καθοδηγητές του.
Η πρόγνωση για τη στάση της ΝΔ με βάση την εμπειρία δεν είναι καλή.
Στο ευαίσθητο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία, αποφάσισε να λειτουργήσει ξανά ως φερέφωνο του διωκόμενου για ναρκωτικά επιχειρηματία και των ΜΜΕ που ελέγχει.
Είναι τέτοια η ανευθυνότητά της ΝΔ που αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση επικαλούμενη ένα κατάπτυστο  και κατασκευασμένο δημοσίευμα.
Συνεχίζει εξάλλου να προστατεύει τον συγκεκριμένο κύριο ταυτιζόμενη με τα μέσα, τις θέσεις και επιδιώξεις του.
Από τη δική μας πλευρά, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «η προσπάθειά μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε πυλώνα οικονομικής και γεωπολιτικής σταθερότητας και υπερασπιστή της ειρήνης, της διπλωματίας και του διαλόγου τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στο διεθνές στερέωμα».

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης