Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει την οικονομία της Ιαπωνίας ξανά σε ύφεση

Bank of Japan: Η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει την οικονομία της Ιαπωνίας ξανά σε ύφεση
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Masazumi Wakatabe, τόνισε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί
Την πεποίθησή του ότι η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει την οικονομία της Ιαπωνίας ξανά σε ύφεση, εξέφρασε σήμερα (16/4) ο υποδιοικητής της Bank of Japan, Masazumi Wakatabe, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της χώρας.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Wakatabe, «η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα ωθήσει την Ιαπωνία πίσω στην ύφεση», διευκρινίζοντας ότι η Bank of Japan θα συνεχίσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική της ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.
«Η καμπύλη απόδοσης θα υποχωρήσει εάν η Bank of Japan διατηρήσει υπομονετικά την τρέχουσα πολιτική χαλάρωση», υπογράμμισε ο υποδιοικητής της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «η BoJ κάνει ό,τι χρειάζεται για να φτάσει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%».
Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η Ιαπωνία να έρθει αντιμέτωπη με υπερπληθωρισμό εάν η Κεντρική Τράπεζα διατηρήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η Bank of Japan διαθέτει τα κατάλληλα εργαλία τόσο για μία πολιτική νομισματικής χαλάρωσης όσο και για πολιτική σύσφιγξης.
Σε ότι αφορά της τράπεζες της χώρας, ο Wakatabe δήλωσε ότι οι ιαπωνικές τράπεζες διαθέτουν άφθονα κεφαλαιακά αποθέματα, ενώ παραδέχθηκε ότι τα αρνητικά επιτόκια υποβαθμίζουν τα κέρδη από τόκους για τις τράπεζες.
«Δεν έχουν προκύψει ακόμα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια», τόνισε ο Wakatabe, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι τα οφέλη της νομισματικής χαλάρωσης αντιασταθμίζουν της ζημίες.
Επιπλέον, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι «υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με την πάροδο του χρόνου», ενώ τόνισε ότι «θα μπορούσε να συσσωρευτεί ζημία στα κέρδη των τραπεζών από τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης