Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rosengren (Fed): Τουλάχιστον άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018

Rosengren (Fed): Τουλάχιστον άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018
Η Fed θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές ακόμα φέτος, δήλωσε ο Eric Rosengren
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές ακόμα φέτος, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και παρά τους κινδύνους που θέτουν οι πιθανές εμπορικές διαταραχές, δήλωσε σήμερα (13/4/2018) ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren.
Ο Rosengren παρουσίασε μια θετική εικόνα για τις ΗΠΑ, με ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης, μικρή αύξηση του πληθωρισμού και ανάπτυξη της οικονομίας μεγαλύτερη του μέσου όρου.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πρόσφατοι εμπορικοί δασμοί συνιστούν περισσότερο ένα βραχυπρόθεσμο ρίσκο και εκτίμησε πως η δημοσιονομική τόνωση θα μπορούσε να θέσει πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα.
«Περιμένω ότι ίσως καταλήξουμε να χρειαστούμε λίγη περισσότερη σύσφιξη» από τις δύο ακόμα αυξήσεις που προβλέπονται από την επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ο Rosengren.
Ο επικεφαλής της Fed της Βοστώνης προέβλεψε μια «κάπως ισχυρότερη» οικονομική επίδοση από τις «σχετικά θετικές» προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Ωστόσο, επεσήμανε τους δασμούς της κυβέρνησης Trump στις εισαγωγές μετάλλων και τις απειλές για περισσότερες εμπορικές ενέργειες με στόχο την Κίνα ως έναν κίνδυνο του οποίου «οι πιθανές παρενέργειες είναι δύσκολο να υπολογιστούν», συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης των τιμών.
Αναφερθείς στο το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια επόμενη ύφεση, ο Rosengren σημείωσε ότι τα ίδια εργαλεία πολιτικής που έβγαλαν την αμερικανική οικονομία από την ύφεση του 2008 ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμα.
Ανατρέχοντας στις πολιτικές που υιοθέτησε τότε η Fed, ο Rosengren είπε ότι η κεντρική τράπεζα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να επαναφέρει την οικονομία στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης, ενώ τόνισε ότι θα προτιμούσε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ξανά τα εργαλεία αυτά στο μέλλον.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αλλαγή ηγεσίας στη Fed, μετά την αντικατάσταση της Janet Yellen από τον Jerome Powell:
«Θα υπάρξουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο προέδρων», είπε, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς για να μιλήσει για τη Fed υπό τον Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης