Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: Αισιόδοξοι οι Έλληνες τραπεζίτες για την επίτευξη του στόχου σχετικά με τους πλειστηριασμούς

FT: Αισιόδοξοι οι Έλληνες τραπεζίτες για την επίτευξη του στόχου σχετικά με τους πλειστηριασμούς
Αν και οι πλειστηριασμοί προκαλούν οργή στους Έλληνες, αποτελούν μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης
Στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους Έλληνες αναφέρονται οι Financial Times, επικαλούμενες και οι δηλώσεις Ελλήνων τραπεζιτών, που εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη του φετινού στόχου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα συμφώνησε στη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατασχεμένων ακινήτων σε εβδομαδιαία βάση, σε αντικατάσταση των κλασικών πλειστηριασμών που γίνονται μέχρι πρότινος.
«Η διαδικασία θεωρείται κρίσιμη από τους πιστωτές της Ελλάδας και το χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας ώστε να περιοριστούν τα υψηλά επίπεδα των NPLs των ελληνικών τραπεζών -που αποτελούν το 45% των χαρτοφυλακίων τους- αλλά και την ώθηση της οικονομίας αποδεσμεύοντας κεφάλαια για νέο δανεισμό.
Η υλοποίηση αυτή της συνθήκης του προγράμματος διάσωσης θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει τις πιθανότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από το πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ τον Αύγουστο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, οι κατασχέσεις επηρεάζουν σχεδόν 1 εκατ. Έλληνες (1 στους 10) ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ακτιβιστών.
«Η κυβέρνηση επίσης φαίνεται σαν να σέρνει τα πόδια της σχετικά με το πρόγραμμα κατασχέσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δέσμευση της για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» επισημαίνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ESM αυτή τον μήνα αποδέσμευσε 5,7 δισ. ευρώ αλλά «παρακράτησε» 1 δισ. ευρώ για το μέλλον λόγω ανησυχιών για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών.
«Θεωρείται σημαντικό στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη να διατηρήσουν την πίεση στην Ελλάδα» δήλωσε στους Financial Times κορυφαίους Έλληνας τραπεζίτης.

Η έξοδος από το πρόγραμμα

Ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, το κλίμα στην Αθήνα έχει βελτιωθεί.
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3% το 2017, βάζοντας ένα τέλος στην 8ετή ύφεση.
Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη αναμένεται στο 3% για το 2018, κυρίως λόγω του τουρισμού και τη ανάκαμψης της εγχώριας κατανάλωσης.
«Αλλά ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία της ΕΕ για να εξασφαλιστεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρώνονται.
Οι αξιωματούχοι ανησυχούν σχετικά με το ενδεχόμενο οπισθοδρόμησης ενόψει των εκλογών το 2019» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Έλληνες τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι σχετικά με την επίτευξη του φετινού στόχου για 8.000 με 10.000 πετυχημένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Τα εξοχικά και τα εμπορικά ακίνητα προσελκύουν περισσότερο ενδιαφέρον, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι μια 8ετή υποχώρηση στις τιμές ακινήτων έχει τελειώσει.
«Αναμένουμε μια μεγάλη επιτάχυνση στο δεύτερο εξάμηνο καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει στην εφημερίδα ένας τραπεζίτης.

Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι κατασχέσεις παραμένει ένα μεγάλο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου «οι Αριστεροί επικαλούνται τη δέσμευση του κόμματος όταν κέρδη τις εκλογές του 2015 για να προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από την απώλεια της περιουσίας τους.
Περισσότεροι από 150.000 Έλληνες που ζήτησαν προστασία από τις τραπεζικές κατασχέσεις στο πλαίσιο νόμου που πέρασε το 2010 στην αρχή της κρίσης περιμένουν την εκδίκαση των υποθέσεων τους».
«Με τους σημερινούς ρυθμούς, αυτές οι ακροάσεις δεν θα ολοκληρωθούν πριν το 2032.
Έτσι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τις προβλέψεις τους για αυτά» δηλώνει στην εφημερίδα ένας άλλος τραπεζίτης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης