Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη +1,21% για Dow Jones, καθώς ο Trump ρίχνει τους τόνους για τη Συρία - Άνοδος στην Ευρώπη, στο +0,98% ο DAX

Κέρδη +1,21% για Dow Jones, καθώς ο Trump ρίχνει τους τόνους για τη Συρία - Άνοδος στην Ευρώπη, στο +0,98% ο DAX
Άνοδο κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές, καθώς ο Donald Trump έδειξε πρόθυμος να ρίξει τους τόνους σχετικά με μια επικείμενη επίθεση στη Συρία
(upd) Με σημαντική άνοδο έκλεισε σήμερα (12/4/2018) η Wall Street, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έδειξε πρόθυμος να ρίξει τους τόνους σχετικά με μια επικείμενη επίθεση στη Συρία.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 24.482,74 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,83% στις 2.663,99 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 1,01% υψηλότερα, στις 7.140,25 μονάδες.


Οι αμερικανικοί δείκτες περιόρισαν προς στιγμήν τα κέρδη τους μετά από ένα δημοσίευμα του «CNBC», που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις σε οκτώ στόχους επί συριακών εδαφών.
Σύμφωνα με πηγή του «CNBC», οι εν λόγω στόχοι περιλαμβάνουν δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων.
Η πηγή ανέφερε επίσης ότι ο συριακός στρατός έχει επανατοποθετήσει σημαντικό αριθμό αερομεταφορέων σε ελεγχόμενα από τη Μόσχα αεροδρόμια, με την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα ήταν απρόθυμη να χτυπήσει εκεί.
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία, με τις συμμαχικές δυνάμεις να καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, στον απόηχο των απειλών Trump για πυραυλική επίθεση.
Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα πιο… διαλλακτικός, τονίζοντας πως δεν μίλησε ποτέ για το πότε και εάν θα γίνει επίθεση στη Συρία.
«Ποτέ δεν είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία.
Θα μπορούσε να είναι πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα ή καθόλου!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους συμβούλους του και «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι ο Trump έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο που θα απαντήσει.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υπό την Theresa May κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων με χημικά όπλα από τον σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad, διαβεβαιώνοντας για συνεργασία του Λονδίνου με τους εταίρους.
«Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συμμάχους τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, για να συντονίσει μια διεθνή αντίδραση», ανακοίνωσε η Downing Street.
Οι τραπεζικές μετοχές «ηγήθηκαν» της σημερινής ανόδου, με τις J.P. Morgan Chase (+2,5%), Citigroup (+3,32%) και Goldman Sachs (+2,64%) όλες να σημειώνουν κέρδη άνω του 2%.
Ο δείκτης SPDR S&P Bank ETF (KBE) σημείωσε «άλμα» 1,8%, εν αναμονή των ισχυρών αποτελεσμάτων που αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο (13/4) μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναμένεται να εμφανίσει αύξηση κερδών 24% για το α’ τρίμηνο του 2018.
Ώθηση στους δείκτες προσέφεραν και οι τεχνολογικές μετοχές, με τις Amazon (+1,5%), Apple (+0,98%) και Netflix (+1,84%) να κινούνται υψηλότερα.
Σύμφωνα με τη FactSet, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 17,1% στο α’ τρίμηνο του 2018, αύξηση που, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη από το α’ τρίμηνο του 2011, όταν είχαν αυξηθεί κατά 19,5%.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύθηκε οριακά στα 9,98 δολ.

Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ΗΠΑ έριξαν τους τόνους σχετικά με μια επικείμενη επίθεση στη Συρία, ενώ το «βλέμμα»τ των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,70% υψηλότερα, στις 378,81 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 12.415,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,02% στις 7.258,34 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,59% υψηλότερα, στις 5.309,22 μονάδες.


Η τεχνολογία ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις, κλείνοντας με κέρδη 1,4%, με τη Micro Focus να ενισχύεται κατά 7,6%, ενώ οι μετοχές τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών σημείωσαν άνοδο επίσης άνω του 1%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή του βρετανικού hedge fund Man Group έκλεισε με άνοδο 8%, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2018.
Το μεγαλύτερο εισηγμένο hedge fund στον κόσμο ανέφερε καθαρές εισροές 4,8 δισ. δολ. για το τρίμηνο.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Carrefour σημείωσε πτώση 3,4%, καθώς η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανέφερε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο.

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (12/4) οι αγορές στην Ασία, καθώς οι εντάσεις γύρω από τη Συρία και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve ασκούν πιέσεις στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,12% και στις 21.660,28 μονάδες, με τις μετοχές του μεταποιητικού και του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται των απωλειών.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,23% στις 5.815,50 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,17%, στις 10.955,29 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι οι ασιατικές αγορές έκλεισαν τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις απώλειες που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street.
Ωστόσο, τα νέα σχόλια από την πλευρά του κινεζικού υπουργείου Εμποροίου συνέχισαν να τροφοδοτούν τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά αρκετές οικονομίες στην περιοχή.
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 3.180,20 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,21% στις 30.831,28 μονάδες.
Ο «επιθετικότερος» τόνος στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed δείχνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, διατηρώντας τα σχέδιά της για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Σε ό,τι αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης ΚOPSI έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06% στις 2.441,71 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά +0,29%.
Νωτίρερα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητες τις αρχικές εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το τρέχον έτος, ενώ παράλληλα αναθεώρησε ελαφρώς επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Κορέας, Lee Ju-yeol, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% για το 2018, διτηρώντας τις εκτιμήσεις της από την συνεδρίαση του Ιανουαρίου 2018.
Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,6% για το τρέχον έτος, αναθεωρώντας ελαφρώς επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις της στο 1,7%, καθώς η οικονομία παρουσίασε ανομοιογενή ανάπτυξη στον όγκο των εξαγωγών και στην ιδιωτική κατανάλωση.
Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, στο 1,5%, καθώς περιμένεις περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης