Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διατήρηση υψηλών τιμών και στην επικείμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ – Στα 32,05 ευρώ/MWh η τιμή εκκίνησης

Διατήρηση υψηλών τιμών και στην επικείμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ – Στα 32,05 ευρώ/MWh η τιμή εκκίνησης
Η δεύτερη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ για το 2018 πραγματοποιείται εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα του εργαλείου
Η δημοπρασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη 18/4, πραγματοποιείται εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου
Έως αύριο Παρασκευή 13 Απριλίου θα πρέπει να έχει καθοριστεί από το ΛΑΓΗΕ η λίστα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Απριλίου.
Επίσης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν προσκομίσει την απαιτούμενη εγγύηση συμμετοχής στη δημοπρασία η οποία ανέρχεται σε 336.910 ευρώ, ενώ έως την Τρίτη 17 Απριλίου θα πρέπει να έχουν παραληφθεί οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα υποβολής προσφορών.   
Η δεύτερη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ για το 2018 πραγματοποιείται εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα του εργαλείου ως προς άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η τιμή δεν θα αποκλιμακωθεί ούτε αυτή τη φορά.  
Η δεύτερη δημοπρασία της εφετινής χρονιάς, αφορά στη διάθεση ποσότητας 400 MWh/h, παραδοτέας στο διάστημα από 1ης Ιουνίου 2018 ως και 31 Μαΐου 2019, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 32,05 ευρώ/MWh.
Ωστόσο, οι τελικές τιμές που διαμορφώνονται στις τελευταίες δημοπρασίες, είναι κατά πολύ υψηλότερες της τιμής εκκίνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν φθάσει μέχρι και τα 45 ευρώ/MWh, ενώ κατά τη δημοπρασία της 7ης Φεβρουαρίου 2018 η διαδικασία έκλεισε στα 41,45 ευρώ/MWh.
Μάλιστα, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εξασφάλισε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή μικρότερη από τα 41,15 ευρώ.

Περιορισμένες δυνατότητες για προσφορές και εκπτώσεις

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι εναλλακτικοί πάροχοι να μην μπορούν να αγοράσουν φθηνή ενέργεια και να αδυνατούν να προσφέρουν εκπτώσεις στους πελάτες τους και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τη ΔΕΗ.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι εφέτος θα εκχωρηθούν πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ΝΟΜΕ και συγκεκριμένα 1.711 MWh/h.
Η αύξηση των ποσοτήτων προκύπτει διότι στις 1.126 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας που προβλεπόταν εξαρχής να δημοπρατηθούν το 2018, προστέθηκαν 594 MWh/h λόγω της ρήτρας που ενεργοποιήθηκε, καθώς στο τέλος της περσινής χρονιάς το μερίδιο της ΔΕΗ δεν είχε μειωθεί στον μνημονιακό στόχο.
Υπενθυμίζεται  ότι το μερίδιο της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο ήταν 84,08% από 84,9% του Ιανουαρίου, ενώ πολύ περιορισμένες ήταν και οι μεταβολές στα ποσοστά των υπόλοιπων παικτών.
Ας σημειωθεί, ότι με βάση το μνημόνιο του 2015, το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ έπρεπε στο τέλος του 2017 να είχε πέσει κάτω από το 75%, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι το μερίδιό της να έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης