Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EWG: Αυστηρό μήνυμα, καμία αναβολή στα προαπαιτούμενα – Έρχεται παρέμβαση Lagarde για χρέος, τι θα ζητήσει από την Γερμανία

EWG: Αυστηρό μήνυμα, καμία αναβολή στα προαπαιτούμενα – Έρχεται παρέμβαση Lagarde για χρέος, τι θα ζητήσει από την Γερμανία
Το ΔΝΤ θα ζητήσει από την Γερμανία να πάρει θέσει για το ελληνικό χρέος.
Αν και στο Euro Working Group στις 12 Απριλίου 2018 δεν αναμένονται αποφάσεις για τα δύο καίρια ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης και χρέος…ωστόσο θα μπουν οι βάσεις ώστε να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα εξελίξεων…
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές το Euro Working Group θα στείλει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή ή μετάθεση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Χωρίς τα προαπαιτούμενα δεν κλείνει η 4η αξιολόγηση και χωρίς κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης η Ελλάδα δεν βγαίνει από το 3ο μνημόνιο αυτό θα είναι το μήνυμα.
Ως προς το χρέος και τα μέτρα που εξετάζονται το Euro Working Group θα διαπιστώσει ότι τα τεχνικά κλιμάκια που επεξεργάζονται λύσεις έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.
Μάλιστα προσεχώς ίσως και πριν τις 20 Απριλίου που ξεκινάει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις ΗΠΑ μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ ζητώντας από την Γερμανία να ξεκαθαρίσει την στάση της ως προς τις προτεινόμενες λύσεις για το ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ θα ζητήσει από την Γερμανία να πάρει θέσει για το ελληνικό χρέος.
Εσχάτως είχαν κυκλοφορήσει διάφορα σχέδια για το ελληνικό χρέος τα οποία μπορεί να θεωρηθούν κατώτερα των προσδοκιών κυρίως γιατί με βάση τις διαρροές στο διεθνή τύπο οι προτάσεις που εξετάζονται δεν αλλάζουν επί της ουσίας το προφίλ βιωσιμότητας με όρους ΔΝΤ.
Πάντως Γερμανία και Γαλλία θέλουν να προχωρήσουν τα προτεινόμενα μέτρα.
Ίσως το ΔΝΤ να επαναλάβει την πάγια θέση του ότι βραχυπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά όχι μακροπρόθεσμα αλλά επί της ουσίας το πακέτο παραμέτρων είναι αμφιλεγόμενο.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, η διάρκεια ορισμένων δανείων προς την Ελλάδα που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος από τον EFSF θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο επτά χρόνια ενώ είχε προταθεί για 15 χρόνια με ετήσιες πληρωμές όχι πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ.
Το επιτόκιο για τα δάνεια μειώνεται στο 2%, που σημαίνει ελάφρυνση κατά 18 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Για παράδειγμα, ένας νέος μηχανισμός θα συνδέσει την ελάφρυνση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έως το 2050.
Και πάλι, ο ESM και η Γαλλία έχουν υποβάλλει σχετικές προτάσεις.
Εάν η μέση πενταετής ανάπτυξη υποχωρήσει κάτω από το 2,8%, η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης.
Με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2,8 και 3,4%, η Αθήνα θα πρέπει να επιστρέψει ένα μέρος του χρέους της, από την αύξηση αυτή.
Ο ESM προτείνει να καθοριστούν αποπληρωμές στο 1,5% της οικονομικής παραγωγής μόλις η ανάπτυξη πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο σε ένα έτος, για παράδειγμα κάτω από το 3,25%.

Ποια μέτρα έχουν εξεταστεί στο πρόσφατο παρελθόν

1)Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων θα είναι 15ετής αλλά με την εξής ιδιαιτερότητα.
Σε ετήσια βάση θα υπάρχουν πληρωμές οι οποίες ωστόσο δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ.
2)Η πρόταση του ESM περιλαμβάνει ρήτρα ανάπτυξης με βάση όχι την αρχικό σχεδιασμό που ξεκινούσε με εκτιμώμενο ΑΕΠ κάτω από 1% συγκεκριμένα 0,75% και κλιμάκωση ανά 0,75% δηλαδή 1,5% και 2,25%.
Η νέα πρόταση ξεκινάει με ΑΕΠ βάσης το 1,5% και υπάρχουν 3 ή 4 διαβαθμίσεις όπως αναφέρει στέλεχος που γνωρίζει ορισμένες πτυχές της πρότασης.
3)Επίσης φαίνεται ότι στο κακό σενάριο για το ΑΕΠ υπάρχει και μια μείωση του spread στα επιτόκια των δανείων του EFSF αλλά ακόμη αυτό δεν έχει συμφωνηθεί καθώς χρειάζεται η γερμανική συναίνεση.
4)Τα υπόλοιπα μέτρα είναι γνωστά, ο ESM θα αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 9,8 δισεκ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ενώ τμηματικά θα καταβληθούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA ύψους 7,9 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA είναι αυτά που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
5)Η ετήσια καταβολή των τόκων στα 5,5 με 6 δισεκ. δεν θα αλλάξουν ούτε θα τροποποιηθούν η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τόκους 5,5 με 6 δισεκ.
6)Υπάρχει πρόταση για ελαχιστοποίηση της πληρωμής του κεφαλαίου περίπου 3,8 με 4 δισεκ. σε ετήσια βάση και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί από την οριστική αποπληρωμή του ΔΝΤ και ενός άλλου μέτρου που εξετάζεται.
7)Από τα 27 δισεκ. που έχουν απομείνει μέχρι τον στόχο των 86 δισεκ. τα 10 δισεκ. θα είναι η συνεισφορά του ESM στο ελληνικό capital buffer στο ελληνικό απόθεμα.
Τα 9 δισεκ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τα υπόλοιπα 8 δισεκ. υπάρχει πρόταση η οποία αντιμετωπίζεται θετικά να πάνε προς την μείωση μέρους των διακρατικών διμερών δανείων GLF που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα ύψους 52,9 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή τα 52,9 δισεκ. να μειωθούν στα 44,9 δισεκ.
8)Έχει υποβληθεί πρόταση αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή του επιτοκίου αναφοράς στα δάνεια όχι με βάση το Libor αλλά με βάση τα επιτόκια των εντόκων των χωρών μελών.
9)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ύψους 7,9 δισεκ. θα καταβληθούν τμηματικά και θα συνδεθούν με τις μεταρρυθμίσεις.
10)Με την ανακοίνωση του σχεδίου για την μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες ώστε να φθάσει στην ζώνη ΒΒ-.
Όπως έχει τονιστεί το clean exit θα βρει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- και με την έξοδο από τα μνημόνια θα ακολουθήσει ακόμη μια αναβάθμιση.
Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στις 4 Μαΐου από την DBRS και 20 Ιουλίου του 2018 από την Standard and Poor’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης