Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Προς εξορθολογισμό των stress tests η Fed - Απλοποιεί τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

ΗΠΑ: Προς εξορθολογισμό των stress tests η Fed - Απλοποιεί τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας
Προς τον εξορθολογισμό των stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες, αναμένεται να προβούν οι ρυθμιστικές αρχές της Fed
Προς τον εξορθολογισμό των stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες, αναμένεται να προβούν οι ρυθμιστικές αρχές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μικρότερους δανειστές, αλλά οδηγώντας σε ελαφρώς υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένους από τους μεγαλύτερους και πιο πολύπλοκους ομίλους.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που παρουσίασε ο Randy Quarles, αξιωματούχος της Fed που εποπτεύει τη βιομηχανία, οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να πληρούν 14 κεφαλαιακές απαιτήσεις, από τις 24 που ισχύουν αυτή τη στιγμή.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενοποίηση του καθεστώτος των stress tests με τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, καθιστώντας απλούστερο το σύστημα.
«Τα ρυθμιστικά μας μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά όταν είναι όσο το δυνατόν πιο απλά και διαφανή και αυτή η πρόταση απλοποιεί σημαντικά το καθεστώς κεφαλαιακής επάρκειας, διατηρώντας παράλληλα την ισχύ του», δήλωσε ο Quarles.
«Είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η δουλειά μας μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη και με τρόπο που να ενισχύει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, οι ρυθμιστικές αρχές θα χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των ετήσιων stress tests για την εγκαθίδρυση ενός νέου «κεφαλαιακού μαξιλαριού πίεσης».
Αυτό θα συμβαδίζει με τις υφιστάμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να παρακολουθούν δύο χωριστά καθεστώτα.
Ο αντίκτυπος των αλλαγών θα ποικίλει ανάλογα με τις ατομικές περιστάσεις κάθε τράπεζας.
Ενώ η Fed δήλωσε ότι τα σχέδια «γενικά θα μειώσουν μετριοπαθώς» τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες που δεν θεωρούνται «συστημικά σημαντικές», θα «τις διατηρήσουν ή θα τις αυξήσουν κάπως» για τις μεγαλύτερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης