Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έτοιμη να δώσει το «Μακεδονία» η κυβέρνηση με αμφίβολες εγγυήσεις - Πιθανό το μελλοντικό «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ

Έτοιμη να δώσει το «Μακεδονία» η κυβέρνηση με αμφίβολες εγγυήσεις - Πιθανό το μελλοντικό «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ
Το ενδεχόμενο να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή ζητώντας ψήφισή της από 180 βουλευτές εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου
Ες αύριον τα σπουδαία για το Σκοπιανό από την Αχρίδα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Δημητρόφ.
Οι πληροφορίες από την Αθήνα αλλά και από τα Σκόπια αναφέρουν ότι θα είναι καθοριστική καθώς ενδέχεται να δρομολογήσει την διεθνή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών με την εγγύηση του ΟΗΕ.
Εάν και τα τελευταία σημεία διαφωνίας όπου αναζητείται η μέση οδός ξεπεραστούν, ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι δίχως συμφωνία η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ.
Η προϋπόθεση βέβαια είναι η σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει το Μακεδονία για όλες τις χρήσεις που θα πρέπει να κατοχυρωθεί με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, όπως και η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.
Η συμφωνία λέει το σενάριο, θα πάρει την μορφή διεθνούς συνθήκης –που τα Σκόπια μπορούν να επικυρώσουν με απλή πλειοψηφία στην Βουλή τους που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός-, αλλά θα ισχύσει υπό την αίρεση και της συνταγματικής τροποποίησης που θα προβλέπεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες- ώστε να ανοίξει κατόπιν και ο δρόμος της ένταξής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατο το VMRO ή κάποιοι βουλευτές του να ψηφίσουν τελικά, καθώς έχει προβλήματα με την δικαιοσύνη με κατηγορίες κατάχρησης.
Από την ελληνική πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφιση από την Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών, κάτι που θα προκαλέσει κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα καθώς θα γίνει η αφορμή για να φανούν γενικότερες πολιτικές συγγένειες.
Κατ’ αρχήν θα αλλάξει η σχέση με τους ΑΝΕΛ.
Δύσκολα ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας, αν και δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση καθώς θα επικαλείται ότι οι δύο βασικοί λόγοι της συμμαχίας, η έξοδος από τα προγράμματα και η αντιμετώπιση της διαφθοράς εξακολουθούν να υφίστανται.
Σε δύσκολη θέση όμως θα βρεθεί και η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς θα δοκιμαστεί η σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και με το Κίνημα Αλλαγής.  
Θα φανεί βέβαια και το δύσκολο μίας επανάληψης της συνεργασίας των δύο κομμάτων ΝΔ - Κιν.Αλ. κατά το πρότυπο του 2012, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.  Σε κάθε περίπτωση εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία, η ΝΔ θα πρέπει να αναλάβει το κόστος να την καταψηφίσει με ότι αυτό σημαίνει και για την διεθνή εικόνα του κόμματος.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτή τη στάση του κόμματος εφόσον έλθει στη Βουλή, κάτι που ορισμένοι συνδέουν με το ισχυρό παρόν που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Ενδεικτικό της κινητικότητας είναι ότι ο πρόεδρος των Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης ζήτησε κύκλο ενημέρωσης πριν προχωρήσει η συμφωνία αλλά και Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης