Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 13–16/4 οι τράπεζες θα «γνωρίζουν» τα stress tests – Παρέμβαση ΕΕ υπέρ των cocos, εμπλοκή με το TAR....έκπληξη από Πειραιώς

Στις 13–16/4 οι τράπεζες θα «γνωρίζουν» τα stress tests – Παρέμβαση ΕΕ υπέρ των cocos, εμπλοκή με το TAR....έκπληξη από Πειραιώς
Οι τράπεζες και οι 4 συστημικές περνάνε τα stress tests υπό την έννοια ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια στο δυσμενές σενάριο θα είναι πάνω από 5% ή 5,5%.
Στις 13 με 16 Απριλίου του 2018 – σε λίγες ημέρες δηλαδή – οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα λάβουν τις απαντήσεις του δεύτερου κύματος των stress tests και με βάση ορισμένες πληροφορίες ήδη αρχίζουν να σκιαγραφούνται τα βασικά σημεία.

1)Οι τράπεζες και οι 4 συστημικές περνάνε τα stress tests υπό την έννοια ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια στο δυσμενές σενάριο θα είναι πάνω από 5% ή 5,5%.
Να σημειωθεί ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα ενημερώσει τις τράπεζες και για τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο που θα είναι 5% ή 5,5%.

2)Παρασκηνιακώς η Commission έχει παρέμβει ώστε να μην υπάρξει αραίωση του ΤΧΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να μην υποστεί dilution σε ορισμένες τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια.
Προτείνει ως εναλλακτική λύση την εφαρμογή των cocos δηλαδή των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές.
Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει τράπεζα (Πειραιώς) που ήδη κατέχει cocos 2 δισεκ. και εάν εκδοθεί νέο ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές δεν θα μπορεί να καλύψει ζημίες που θα προέλθουν από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

3)Οι τράπεζες τουλάχιστον οι 2 από τις 4 συστημικές θα υποβάλλουν capital plans δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα.

4)Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς πρόσφατα βρέθηκε στην έδρα του SSM και επέστρεψε «ικανοποιημένη» όπερ σημαίνει ότι έχει κερδίσει και χρόνο στην υλοποίηση του κεφαλαιακού πλάνου capital plan ενώ ενδέχεται να έχει επιμερίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες σε cocos και αύξηση κεφαλαίου αν και αυτό ακόμη δεν θεωρείται δεδομένο.
Πάντως είναι διαφορετικό να υλοποιηθεί σε βάθος 8 μηνών ΑΜΚ 1,8 δισεκ. και διαφορετικό το 1 δισεκ. να καλυφθεί με cocos και 800 εκατ να αντιστοιχεί σε αύξηση κεφαλαίου.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews για το αποτέλεσμα των stress tests

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα ανακοινώσει τον κυριότερο δείκτη του stress tests ποιο θα είναι το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας το 5% ή το 5,5%.
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση αυτού του πολύ σημαντικού ορίου κεφαλαιακής επάρκειας σχετίζεται με το γεγονός ότι ο SSM ήθελε πρώτα να διαπιστώσει που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και μετά να προσδιορίσει το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση την δεύτερη και πολύ σημαντική δόση των στοιχείων που έστειλαν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για το που βρίσκονται στο δυσμενές σενάριο.
Το bankingnews στα στοιχεία που παρουσιάζει λαμβάνει υπόψη ως βασική παραδοχή ότι το κατώτατο όριο στο stress tests στο δυσμενές σενάριο θα είναι το 5% ή 5,5%.
Δηλαδή όποια τράπεζα εμφανίσει κεφαλαιακής επάρκεια στο stress tests κάτω από 5% ή 5,5% κόβεται και όποια τράπεζα κινηθεί πάνω από το 5% με 5,5% περνάει.
Στο πλαίσιο αυτό και οι 4 συστημικές τράπεζες περνάνε το stress tests της ΕΚΤ και του SSM.
Η Πειραιώς φαίνεται ότι θα έχει την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο stress tests με 6% έως 6,5% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο αλλά περνάει.
Ακολουθεί η Eurobank όπου εκτιμάται ότι θα εμφανίσει core tier 1 στο 7,8% με 8% και κινείται πάνω από το 5% με 5,5% με όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική με 8,8% και η Alpha bank με περίπου 10% εμφανίζονται ως οι δύο ισχυρότερες τράπεζες με την Alpha bank να είναι η πιο ισχυρή κεφαλαιακά στο stress tests του 2018.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που ζητήσαμε να μας σχολιάσει αυτά τα στοιχεία – μιλώντας ανεπίσημα – τα βρήκε πολύ λογικά.
Οι τράπεζες περνάνε το stress tests και καθαρίζουν με την ΕΚΤ και τον SSM;
Όχι αντιθέτως και οι 4 συστημικές τράπεζες σίγουρα οι δύο Πειραιώς και Eurobank και προαιρετικά Εθνική και Alpha bank θα υποβάλλουν έως τα τέλη Ιουνίου 2018 capital plans δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα.
ΕΚΤ, SSM και διοικήσεις τραπεζών θα συμφωνήσουν το πλαίσιο για το πώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Η τράπεζα που φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για κεφάλαια, παρ΄ ότι περνάει το stress tests είναι η Πειραιώς με αύξηση κεφαλαίου ή συνδυασμό ΑΜΚ και cocos 1,6 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Για τις υπόλοιπες τράπεζες υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα με την Eurobank να χρειάζεται 500 με 600 εκατ.
Ενώ για την Πειραιώς η αύξηση κεφαλαίου σε συνδυασμό με μια επιθετική εξυγίανση των προβληματικών δανείων και του ισολογισμού είναι απαραίτητη για τις υπόλοιπες τράπεζες οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν το κεφαλαιακό τους πλεονέκτημα.
Οι τράπεζες έχοντας γνώση τις θέσεις των βασικών μετόχων που ρητώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε μεγάλες αυξήσεις δεν συμμετέχουν, θα παρουσιάσουν «έξυπνες ιδέες» για να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Π.χ. η Eurobank εάν ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 500 με 600 εκατ το Fairfax θα συμμετάσχει με 100 εκατ ευρώ.
Όμως επειδή δεν θα συμμετάσχει το ΤΧΣ με 2,34% οπότε αυτό θα είναι το δώρο στους υπόλοιπους μετόχους και το δικαίωμα στο Fairfax να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στην Eurobank το 17,9% θα μπορούσε να φθάσει στο 25% ή 30% υπό όρους.
Επίσης μικρής κλίμακας αυξήσεις σημαίνει όχι και ακραία discount στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Π.χ. μια αύξηση 500 εκατ μπορεί με discount 30% να καλυφθεί άνετα ενώ μια αύξηση κεφαλαίου 5 δισεκ. χρειάζεται 80% ή 90% discount.
Ως προς την Πειραιώς φαίνεται ότι κέρδισε…τον χρόνο που ήθελε και αυτό οφείλεται στις μεθοδικές, επίμονες και αποτελεσματικές κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου.
Η αύξηση κεφαλαίου ή ο συνδυασμός ΑΜΚ και cocos της Πειραιώς 1,6 με 1,8 δισεκ. θα πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 θα ακολουθηθεί το μοντέλο Unicredit με ΑΜΚ και μεγάλη πώληση προβληματικών στοιχείων.
Η Unicredit το 2017 είχε υλοποιήσει ΑΜΚ 13 δισεκ. και είχε πουλήσει προβληματικά δάνεια 17,7 δισεκ. στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Το μοντέλο Unicredit θα επαναληφθεί με κάποιες διαφοροποιήσεις και στην Πειραιώς.

Ναι μεν αλλά...

Στις 5 ή 12 Μαΐου – μάλλον 12 Μαΐου – με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests θα διαπιστωθεί ότι και οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περνάνε, δεν θα κοπεί καμία τράπεζα.
Η εξέλιξη αυτή θα δώσει μια τεράστια ικανοποίηση στις αγορές, στους μετόχους, στους επενδυτές, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν το stress tests.
Όμως η ικανοποίηση ότι πέρασαν τα stress tests θα κρατήσει πολύ λίγο.... στους επενδυτές γιατί οι τράπεζες έως τον Ιούνιο και όχι άμεσα θα υποβάλλουν – και οι 4 τράπεζες – capital plans.
Κεφαλαιακά πλάνα ή capital plans σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για το πώς θα ισχυροποιήσουν, αναβαθμίσουν τα κεφάλαια τους.
Η Πειραιώς φαίνεται ότι θα είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση τράπεζας που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου γιατί θα εμφανίσει τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο.
Με βάση πληροφορίες η διοίκηση Μεγάλου που έχει προσπαθήσει πολύ το τελευταίο διάστημα έχει λάβει το πράσινο φως…ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί  μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 όχι προς τα μέσα ή τα τέλη του 2019.
Θα ακολουθηθεί το μοντέλο Unicredit στην Ιταλία που το 2016 πέρασε το stress tests αλλά το 2017 υλοποίησε ΑΜΚ 13 δισεκ. και πούλησε μαζικά 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Η Πειραιώς συνεχίζει τις πωλήσεις και προς τα μέσα Απριλίου θα ανακοινώσει την πώληση 1,6 δισεκ. προβληματικών δανείων με εγγυήσεις εμπορικά ακίνητα στο 20% ή 21% της ονομαστικής αξίας.
Η Πειραιώς λόγω πορίσματος – λόγω των λανθασμένων χειρισμών της ΤτΕ – βρέθηκε στο στόχαστρο του SSM.
Κατά τον έλεγχο του TAR της ανασκόπησης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων ενώ π.χ. η Eurobank ελέγχθηκε για 1,85 με 1,9 δισεκ. η Πειραιώς ελέγχθηκε για προβληματικά δάνεια ύψους 12 δισεκ.
Γιατί αυτή η ακραία διαφορά;
Λόγω του επιπόλαιου, πρόχειρου και κυρίως δόλιου πορίσματος της ΤτΕ ενεργοποίησε τον SSM ουσιαστικά να πραγματοποιήσει άτυπο AQRs στην Πειραιώς.
Το TAR όπως έχουμε ήδη αναφέρει θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 1,8 με 2 δισεκ. – ήδη έχουν διενεργηθεί υψηλές προβλέψεις 2 δισεκ. στην Πειραιώς για το 2017 – και σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος στα καταναλωτικά δάνεια.
Η Πειραιώς και αντιπροσωπεία της διοίκησης που βρέθηκε στα κεντρικά του SSM κατάφερε να διασφαλίσει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 9-11 μηνών δηλαδή μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019…
Η Eurobank θα είναι η επόμενη τράπεζα που θα εμφανίσει – σε πολύ μικρότερη κλίμακα – αναγκαιότητα για αύξηση κεφαλαίου 500 με 600 εκατ ευρώ.
Με βάση την λογική αλλά και όσα υποστηρίζουν οι τράπεζες παρασκηνιακώς εάν υλοποιήσει μια τράπεζα αύξηση κεφαλαίου θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες και αυτό θα συμβεί.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Σε ποιες τιμές
2)Ποιοι θα συμμετάσχουν
3)Θα είναι κίνητρο το dilution – απίσχναση του ΤΧΣ;
4)Θα καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου;
5)Πως θα συμπεριφερθούν οι τραπεζικές μετοχές μετά την επιτυχία των stress tests αλλά των μελλοντικών ΑΜΚ;

Απαντήσεις

Η παρελθούσα εμπειρία είναι διδακτική.
Μεγάλη αύξηση σημαίνει μεγάλο discount στην τιμή της αύξησης.
Το 2015 είχαμε discount έως 90%.
Στην Πειραιώς θα μπορούσε το discount να είναι πάνω από 40% με 50% και στις υπόλοιπες τράπεζες άπαξ και το ύψος των αυξήσεων θα είναι μικρότερα θα κινηθούν μεταξύ 30% με 35%.
Οι βασικοί μέτοχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όμως δίδεται στους μεγαλομετόχους ένα μεγάλο κίνητρο.
Άπαξ και το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου θα υποστεί dilution, θα μειωθεί το ποσοστό του και αυτό θα αποτελέσει δέλεαρ – κίνητρο για τους παλαιούς μετόχους – μεγαλομετόχους.
Ένας μέτοχος μιας τράπεζας πότε καταστρέφεται;
Όταν η τράπεζα του ανακοινώνει αύξηση κεφαλαίου με μεγάλο discount.
Όταν όμως ένας μέτοχος στρατηγικός όπως το ΤΧΣ δεν θα συμμετάσχει οι υπόλοιποι βασικοί μέτοχοι μπορούν να αγοράσουν  περισσότερες μετοχές και αυτό σημαίνει ότι αυτό που χάνει από την τιμή…το κερδίζει θεωρητικά από την αύξηση ποσοστού.
Βέβαια αναζητούνται λύσεις ώστε να μην υποστεί dilution το ΤΧΣ π.χ. μέσω έκδοσης cocos δηλαδή μετατρέψιμων ομολόγων που θα...επενδύσει το ΤΧΣ....
Το ΤΧΣ κατέχει το 2,34% της Eurobank, το 11,02% της Alpha bank, το 25% της Πειραιώς και το 40% της Εθνικής τράπεζας.
Το δέλεαρ για τους παλαιούς μετόχους και βασικούς μετόχους είναι ότι το ΤΧΣ έχει στρατηγική εξόδου από τις τράπεζες, δεν θα συμμετάσχει στον 4ο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου.
Η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ αντιμετωπίζεται θετικά από τις διοικήσεις των τραπεζών.
Το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος και ταυτόχρονα εποπτεύεται τις τράπεζες είναι εμφανής η σύγκρουση συμφερόντων.  
Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών όπως ο Paulson ζητούν 2ετή περίοδο χάριτος για τις ελληνικές τράπεζες ενώ το Fairfax έχει ξεκαθαρίσει…ότι δεν συμμετέχει σε μεγάλες…αυξήσεις κεφαλαίου.

Πως θα συμπεριφερθούν οι μετοχές των τραπεζών;

Τι θα γίνει πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου περίπου είναι γνωστό η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει τι θα γίνει και στο μέλλον.
Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα συμβεί μετά.
Μετά τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα είναι το απόλυτο hot story θα είναι καθαρά επενδύσιμες και θα δώσουν μετά από 9 χρόνια καταστροφής ισχυρές αποδόσεις…
Όλα αυτά όμως μετά τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Με ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας 5% ή 5,5% στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες Μάιος 2018
Τράπεζες

Δυσμενές σενάριο stress tests

Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
CT1 2017 *
Ύψος εκτιμώμενης ΑΜΚ (αρχές 2019)
Εθνική

8,8%

17% -13,3%

500 εκατ

Πειραιώς

6%-6,5%

15,4%-11,7%

1,6-1,8 δισ

Eurobank

7,8%-8%

17,9%-12,4%

500-600 εκατ

Alpha bank

10%

18,3%-15,9%

500 εκατ

*Τα δύο νούμερα που παρουσιάζονται στο core tier 1 είναι χωρίς και με IFRs 9
 Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης