Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ο πόλεμος των δασμών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας δημιουργεί κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο

Fitch: Ο πόλεμος των δασμών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας δημιουργεί κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο
Εάν επικρατήσει το δυσμενές σενάριο του εμπορικού πολέμου οι επιπτώσεις στις οικονομίες των δύο χωρών θα είναι σημαντικές
Αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς οι δύο χώρες κλιμακώνουν τις πολιτικές επιβολής δασμών, όπως τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος Fitch.
Πάντως σημειώνει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι το όλο θέμα να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί υπάρχει σαφής ενίσχυση του κινδύνου για έναν πιο ισχυρό αντίκτυπο κατ' αρχήν στις δύο οικονομίες και ακολούθως στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι δασμολογικές προτάσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας την περασμένη εβδομάδα σημάδεψαν μια κλιμάκωση της προστατευτικής ρητορικής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει την πορεία του εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα διαμορφώθηκαν το 2017 στα 187 δισ. δολάρια.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η άμεση επίπτωση των δασμών 25% σε σειρά προϊόντων και από τις δύο πλευρές να έχει μικρή επίπτωση, μόλις στο 0,2% του αμερικανικού ΑΕΠ και στο 0,3% του κινεζικού.
Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση του ακραίου σεναρίου, βάσει του οποίου οι δύο οικονομίες θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα.
Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο οίκος η αυξημένη αβεβαιότητα των αγορών για το τι θα συμβεί θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιους μακροοικονομικούς κινδύνους.
Μια σημαντική υποτίμηση του κινεζικού γιουάν, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές και να επηρεάσει ενδεχομένως τις επενδύσεις και τις παγκόσμιες εμπορικές ροές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης