Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς στο Spiegel: Ο Erdogan βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης νευρικότητας - Θέλει να λεηλατήσει την ψήφο των εθνικιστών

Κοτζιάς στο Spiegel: Ο Erdogan βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης νευρικότητας - Θέλει να λεηλατήσει την ψήφο των εθνικιστών
Η Τουρκία έχει την τάση, όχι όλοι και όχι πάντα, να δημιουργεί εντάσεις. Είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική
Για την  εσωτερική αμφισημία, την  ταλάντευση και την αντίφαση στην οποία βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan έκανε λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΚ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel.
Όπως τόνισε «ο τούρκος πρόεδρος  βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης νευρικότητας λόγω των εσωτερικών του ζητημάτων»  και αναφέρθηκε  στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να τον τροφοδοτήσει με την  αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει κακές βλέψεις ούτε θέλει να είναι κακός γείτονας.
Ο κ. Κοτζιάς δηλώνει οπαδός της νηφάλιας αντιμετώπισης των προβλημάτων και αναγνωρίζει ότι «ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις».
«Ανάμεσα σε μια τάση αλαζονείας και την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή, και έναν ενδόμυχο φόβο και  ανασφάλεια. «Από όλους τους γείτονες της Τουρκίας ο εν δυνάμει καλύτερος είμαστε εμείς. Αλλά ο κύριος Erdogan αποφάσισε να έχει προβλήματα με όλους, ακόμα και με τους καλούς γείτονες» σχολιάζει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη σύλληψη και φυλάκιση των δύο στρατιωτικών, επειδή πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα, τονίζει πως «δεν συνιστά συμπεριφορά χώρας του Νάτο». Επικαλείται μάλιστα έγγραφα που διατηρεί στο γραφείο του που παραπέμπουν σε χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις, «ακόμη και εκθέσεις για παράδοση Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα χωρίς κλιμάκωση», όπως υποστηρίζει. «Δεν είναι καλό που η Τουρκία παρεκκλίνει από αυτήν την πρακτική, γιατί κάποια στιγμή και δικοί της στρατιώτες θα χαθούν, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν».
Ο κ Κοτζιάς υπογραμμίζει ακόμη με έμφαση ότι οι προσπάθειες των Τούρκων για αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και του διεθνούς δικαίου είναι προς την πλευρά της Ελλάδας και ότι ο Erdogan δεν μπορεί να μεταβάλει τα σύνορα της Ευρώπης. «Προκάλεσε περιστατικά που δείχνουν ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και έμμεσα αυτή της ΕΕ στη Μεσόγειο κι αλλού».

Η Ελλάδα έχει άλλη κουλτούρα από την Τουρκία

Αναφέρει ότι η Τουρκία έχει την τάση, όχι όλοι και όχι πάντα, να δημιουργεί εντάσεις. Είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική. Εμείς έχουμε άλλη κουλτούρα και άλλο πολιτισμό και νομίζω ότι ο δικός μας είναι πιο ορθολογικός και δίκαιος. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε ένα «chicken game». Πρέπει η διπλωματία να κατευνάζει και να εξηγεί και στην άλλη πλευρά.
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς ο κ. Κοτζιάς τονίσει ότι «εγώ του λέω του Erdogan κάθε φορά: Ο Αλλάχ μας έβαλε τον έναν δίπλα στον άλλο. Και σε περιμένει και σε κοιτάει αν θα φερθείς ηθικά και ορθολογικά. Δεν μπορείς να αλλάξεις γειτονιά».
Εκτιμά ότι σχεδιασμός της Τουρκίας είναι «να μας υποχρεώσει να πάμε σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους. Και αυτό δεν γίνεται, ούτε πρόκειται ποτέ να συμβεί και καλό είναι να το καταλάβει. Έχει επίσης μια νευρικότητα που τη βγάζει προς τα έξω. Δεν πρέπει εμείς να δημιουργούμε ατμόσφαιρα που να την διευκολύνει να βγάζει την εσωτερική της νευρικότητα πάνω μας.  Θέλει, επίσης, ο Erdogan στο εσωτερικό να λεηλατήσει την ψήφο των εθνικιστών. Έχει προσχωρήσει σε δικά τους αιτήματα και επιλογές. Εμένα, στο πεδίο της διπλωματίας,  με αφορά στον βαθμό που αυτό εκδηλώνεται στις σχέσεις του μαζί μας».
Υποστηρίζει ακόμη οτι "ο Τούρκος πρόεδρος εξάγει εσωπολιτικά προβλήματα, επιχειρεί να κινητοποιήσει τους εθνικιστές πριν από τις εκλογές του χρόνου. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Το λέω με όλο τον σεβασμό απέναντι σε αυτές τις χώρες. Είμαστε οργανωμένο κράτος με μεγάλες δυνατότητες. Είμαστε κομμάτι της Δύσης και δεν είμαστε μόνοι». Για τις μετακινήσεις στρατιωτών στα σύνορα, απαντά αρνητικά ότι πρόκειται για προετοιμασίες πιθανού πολέμου. «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη», τονίζει, «πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μέσω της διπλωματίας, ειρηνικά και σε συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες χωρίς να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε προσεκτικά τη συμπεριφορά της. Η Τουρκία αρέσκεται στο να παίζει με τη φωτιά».

Είμαι διαφορετικός άνθρωπος από τον Πάνο Καμμένο

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύφος των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου σχολιάζει ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν διαφορετικά μέσα και τρόπο συμπεριφοράς.
«Εγώ είμαι οπαδός της νηφάλιας και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Να αντιδρώ όταν είναι χρήσιμο για τη χώρα μου, όχι όταν προκαλούμαι. Άλλοι το αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις. Ο δικός μου χαρακτήρας σαν άνθρωπος, όχι μόνο επειδή προΐσταμαι της διπλωματίας, είναι διαφορετικός».
«Στην Τουρκία αρέσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις. Εγώ απαντώ μία φορά στις 20 και αυτό είναι το σωστό. Και γι’ αυτό παροτρύνω όλες τις πλευρές εντός Ελλάδος να μην ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θέτει τα ζητήματα η Τουρκία, γιατί αυτό είναι παιχνίδι τουρκικό» αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης