Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο πολέμιος της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης V. Orban αναμένεται να επανεκλεγεί στην Ουγγαρία

Reuters: Ο πολέμιος της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης V. Orban αναμένεται να επανεκλεγεί στην Ουγγαρία
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Orban, Fidesz, αναμένεται να πάρει το 46%, ενώ το πρώην ακροδεξιό Jobbik, που έχει πλέον πιο μετριοπαθή χαρακτήρα, θα λάβει 19% και οι Σοσιαλιστές 14%
Οι πολίτες της Ουγγαρίας αναμένεται να επανεκλέξουν τον σκληροπυρηνικό σε θέματα μετανάστευσης Victor Orban για τρίτη συνεχή φορά την Κυριακή 8/4, κάτι που αναμένεται να εδραιώσει τις αντιμεταναστευτικές θέσεις στην κεντρική Ευρώπη, όπως εκτιμά το Reuters.
Mετά από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο Orban παρουσίασε τον εαυτό του ως τον υπερασπιστή της ούγγρικης χριστιανικής κουλτούρας ενάντια στη μουσουλμανική μετανάστευση στην Ευρώπη, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Fidesz αρκετά μπροστά.
Μία εμφατική νίκη θα τον ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο στην συμμαχία της κεντρικής Ευρώπης που αντιτίθεται στις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ.
O Orban, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη μετά κομμουνιστική Ουγγαρία είναι κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Μία ευρεία νίκη θα κάνει επίσης τον Orban να νιώσει δικαιωμένος για την προσωποπαγή προεκλογική εκστρατεία που έκανε, εστιάζοντας κυρίως στο προσφυγικό, το οποίο θεωρεί απειλή για την ασφάλεια.
Οι επικριτές του Orban υποστηρίζουν ότι η στάση του έχει ενισχύσει την ξενοφοβία στην Ουγγαρία.
Μία νίκη του Orban θα δώσει, τέλος, ώθηση σε άλλους ακροδεξιούς εθνικιστές στην κεντρική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία, την Αυστρία και θα θα προκαλέσει ρήγματα στο μπλοκ των 28 της ΕΕ.
Η ΕΕ θεωρεί ότι οι νίκες του Orban το 2010 και το 2014 αποτέλεσαν πλήγμα για τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και ανέτρεψαν τις ισορροπίες, περιορίζοντας τις εξουσίες του συνταγματικού δικαστηρίου, ελέγχοντας τα media και διορίζοντας έμπιστούς του σε καίριες θέσεις.
Ο Orban έχει ακροδεξιούς θαυμαστές σε όλη την Ευρώπη, που συμφωνούν με τη σκληρή του στάση κατά των μεταναστών και των προσφύγων.
Του πιστώνεται επίσης ότι έχει κρατήσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει μειώσει την ανεργία και το χρέος της Ουγγαρίας, βάζοντας την οικονομία σε ανοδική τροχιά.
Τη Μ. Παρασκευή 6/4 στην τελευταία ομιλία του υποσχέθηκε να προστατέψει την Ουγγαρία από τη μετανάστευση των μουσουλμάνων.
"Η μετανάστευση μπορεί σιγά, σιγά να "φάει" την Ουγγαρία" ανέφερε χαρακτηριστικά.
¨Οι μετανάστες δεν θα πρέπει να έρχονται εδώ και η οικονομική πολιτική του κόμματος Fidesz θα πρέπει να συνεχιστεί" δήλωσε στο ίδιο ύφος και ένας οπαδός του.
Τον Μάρτιο του 2018 η κυβέρνηση έδωσε προεκλογικά "δωράκια" σε εκατομμύρια οικογένειες και συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Orban, Fidesz, αναμένεται να πάρει το 46%, ενώ το πρώην ακροδεξιό Jobbik, που έχει πλέον πιο μετριοπαθή χαρακτήρα, θα λάβει 19% και οι Σοσιαλιστές 14%.
Παράλληλα, η συμμετοχή αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 64% και 68%.
Παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην αποδειχτούν αξιόπιστες, καθώς το 1/3 των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.
Πολλοί κρύβουν επίσης τις πραγματικές τους προθέσεις.
Το 2014 το Fidesz είχε καταλάβει τις 133 από τις 199 συνολικά έδρες στο κοινοβούλιο και λογικά θα διατηρήσει αυτόν τον αριθμό.
Ο Orban αναμένεται επίσης να διατηρήσει την οικονομική του πολιτική με μειώσεις φόρων και κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ επιχειρηματίες που έχουν καλές σχέσεις με το Fidesz θα αποκτήσουν μετοχές σε τράπεζες, εταιρίες ενέργειας και κατασκευών, ενώ θα δραστηριοποιηθούν και στον τουρισμό για να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης