Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Παραδόθηκε ο πρώην Βραζιλιάνος πρόεδρος - Θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής 12ετούς φυλάκισής του

Guardian: Παραδόθηκε ο πρώην Βραζιλιάνος πρόεδρος - Θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής 12ετούς φυλάκισής του
Ο Lula κατάφερε να μετατρέψει τη φυλάκισή του σε επίδειξη δύναμης και λαϊκής υποστήριξης, καθώς χιλιάδες οπαδοί του στάθηκαν στο πλευρό του
Ο πρώην Βραζιλιάνος πρόεδρος Luiz Ignacio Lula da Silva παραδόθηκε στην αστυνομία, αφού πέρασε δύο νύχτες με τους μεταλλωρύχους στα κεντρικά του συνδικάτου τους στο Σάο Πάολο, όπως γράφει ο Guardian.
"Θα αποδείξω την αθωότητά μου" τόνισε ο ίδιος και παραφράζοντας μία ρήση του Πάμπλο Νερούντα πρόσθεσε ότι "με την ισχύ μπορείς να σκοτώσεις ένα, δύο ή, εκατό τριαντάφυλλα, αλλά δεν μπορείς να κάνεις την άνοιξη να μην έρθει".
Στη συνέχεια οι οπαδοί του τον πήραν στους ώμους του, πριν αναχωρήσει για την Κοριτίμπα, όπου θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 12 ετών για διαφθορά.
Στη βραζιλιάνικη πόλη η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και βολές με πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει υποστηρικτές του, που είχαν μαζευτεί και εκεί.
Αν και ο 72χρονος πρώην πρόεδρος θα ασκήσει έφεση και είναι απίθανο να εκτίσει όλη την ποινή του, η φυλάκισή του βάζει τέλος στις ελπίδες του να διεκδικήσει μία νέα θητεία στις εκλογές του Οκτωβρίου 2018.
Την τελική απόφαση θα πάρει το εκλογικό δικαστήριο.
Χιλιάδες υποστηρικτές του έκαναν για δύο μέρες μία ανθρώπινη ασπίδα για να αποτρέψουν τον Lula να παραδοθεί και ο πολιτικός αναλυτής Mauricio Santoro υποστήριξε ότι "κατάφερε να μετατρέψει τη φυλάκισή του σε μία επίδειξη δύναμης και λαϊκής υποστήριξης και όχι εξευτελισμού".
Παρά το γεγονός αυτό οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η σύλληψή του εκτροχιάζει τα σχέδιά του για μία πιο κοινωνικά δίκαιη Βραζιλία.
"Οι ισχυροί της Βραζιλίας δεν θέλουν μία λαϊκή κυβέρνηση που να είναι υπέρ των πολιτών" ανέφερε μία οπαδός του Lula.
Ένα από τα κύρια θέματα αντιπαράθεσης στην υπόθεσή του είναι ότι εκδικάστηκε πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς, κι ενώ πολιτικοί του αντίπαλοι βαρύνονται με πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες.
Ο Temer που ανέλαβε την προεδρία μετά τη Rousseff, τη διάδοχο του Lula, επιβίωσε από δύο δίκες για διαφθορά, επειδή τον στήριξαν οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Lula φυλακίζεται, η πρώτη ήταν τη δεκαετία του 1980, όταν οργάνωνε απεργίες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Αυτή τη φορά καταδικάστηκε για δωροληψία και συγκεκριμένα ότι έλαβε 2,2 εκ. ρεάλ (470 χιλ. δολ.) από μία κατασκευαστική εταιρία για να τη βοηθήσει με κρατικές συμβάσεις με την πετρελαϊκή Petrobas.
Οι δικηγόροι του προσέφυγαν μέχρι και στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η δίωξή του έγινε με ανήθικες μεθόδους και χωρίς υλικά αποδεικτικά στοιχεία.
Χωρίς τον Lula, πρώτος στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας αναμένεται να είναι ο ακροδεξιός πρώην διοικητής του στρατού Jair Bolsonaro, αν και στον επαναληπτικό γύρο πιθανότατα θα χάσει από κάποιον αριστερό ή, δεξιό υποψήφιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης