Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στις αστυνομικές αρχές

Reuters: Εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στις αστυνομικές αρχές
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Luis Ignacio Lula da Silva που έχει καταδικαστεί σε φυλάκισης 12 ετών για διαφθορά θα συμμετάσχει, πάντως, το Μ. Σάββατο το πρωί σε τελετή μνήμης για τη γυναίκα του στο κτίριο του συνδικάτου που παραμένει κλεισμένος
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Luis Ignacio Lula da Silva πέρασε τη νύχτα της Μ. Παρασκευής προς Μ. Σάββατο κρυμμένος στα κεντρικά του συνδικάτου των μεταλλωρύχων, καθώς η αστυνομία έχει εντολή να τον συλλάβει για διαφθορά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ένας δικαστής τον διέταξε να παραδοθεί τη Μ. Παρασκευή 6/4, προκειμένου να αρχίσει να εκτίει την ποινή των 12 ετών φυλάκισης, που του επιβλήθηκε για δωροδοκία και πιθανότατα θα βάλει τέλος στην πολιτική του καριέρα και το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εξουσία.
Το κτίριο του συνδικάτου σε ένα βιομηχανικό προάστιο του Σάο Πάολο, όπου ο Lula άρχισε την σταδιοδρομία του ως ηγέτης των Εργατικών περικυκλώθηκε τη νύχτα από υποστηρικτές του και μέλη του κόμματός του που φορούσαν κόκκινες μπλούζες και ανέμιζαν σημαίες.
Το πλήθος αποθάρρυνε την αστυνομία που ήθελε να τον συλλάβει μόλις έληξε η προθεσμία που είχε δώσει ο δικαστής.
Η αστυνομία ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν θα επιχειρούσε να συλλάβει τον Lula τη νύχτα, περιμένοντας να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να παραδοθεί από μόνος του.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τον Lula συνεχίζονται και αναμένεται να φτάσουν σε συμφωνία το Μ. Σάββατο 7/4.
Η επικεφαλής των Εργατικών, γερουσιαστής Gleisi Hoffman, ανέφερε ότι ο Lula θα πάρει μέρος το πρωί του Μ. Σαββάτου σε μία λειτουργία στα κεντρικά του συνδικάτου στη μνήμη της γυναίκας του Marisa Leticia που σαν σήμερα (7/4) θα είχε τα γενέθλιά της.
Ο Lula καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε από εταιρία μηχανικών για να τη βοηθήσει με την υπογραφή κρατικών συμβάσεων, μεταξύ άλλων και για ένα τριώροφο εξοχικό, που ο ίδιος αρνείται ότι του ανήκει.
Η νομική του ομάδα κατέθεσε αίτηση αναστολής της ποινής για 12ετή φυλάκισή του, επειδή δεν εξαντλήθηκε η διαδικασία των εφέσεων, ενώ θεωρεί ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Βραζιλίας, ένας υποψήφιος στερείται του δικαιώματος να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον κριθεί ένοχος για κάποιο αδίκημα.
Και οι υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του συνδικάτου κάνουν λόγο για πολιτικό κυνήγι μαγισσών.
Το συνδικάτο όπου ο 72χρονος Lula βρήκε καταφύγιο ήταν αυτό από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του πριν από τέσσερις δεκαετίες, βοηθώντας να τελειώσει η στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985).
Ο Lula είχε την ικανότητα να σαγηνεύει τα πλήθη με τις ομιλίες του και κέρδισε δύο εκλογές το 2003 και το 2011, όταν αναπτύχθηκε η οικονομία και μειώθηκαν οι ανισότητες, χάρη και σε μία έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr


Όταν αποχώρησε από την εξουσία η δημοτικότητά του άγγιζε το 83% και ο Barack Obama τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πιο δημοφιλή πολιτικό στον κόσμο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης