Τελευταία Νέα
Οικονομία

Oι αργίες του Πάσχα ανεβάζουν τις τιμές των καυσίμων έως 8 λεπτά το λίτρο λόγω της αυξημένης ζήτησης

Oι αργίες του Πάσχα ανεβάζουν τις τιμές των καυσίμων έως 8 λεπτά το λίτρο λόγω της αυξημένης ζήτησης
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ  που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης θα πληρώσουν το «μάρμαρο»
«Τσιμπάνε» οι τιμές των καυσίμων ενόψει του ΠΑΣΧΑ καθώς οι  πρατηριούχοι έχουν στήσει «δόκανο» στους  ταξιδιώτες που θα εγκαταλείψουν τις  μεγαλουπόλεις και θα μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους προς τα εξοχικά τους και τις πατρογονικές τους εστίες.  
Οι τιμές των καυσίμων σημειώνουν άνοδο έως 8 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.  
Οι πρατηριούχοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι τις  λιανικές τιμές τις διαμορφώνει η αυξημένη ζήτηση χάρη στην ανάγκη των πολιτών να ξεφύγουν από την σκληρή καθημερινότητα, διανύοντας μερικά χιλιόμετρα μακριά  από το σπίτι τους λόγω των αργιών του Πάσχα.
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ  που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης θα πληρώσουν το «μάρμαρο» καθώς η τιμή του αυξήθηκε  έως 8 λεπτά τα λίτρο από την περασμένη εβδομάδα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ανήλθε στο 1,322 ευρώ το λίτρο έναντι 1,314 ευρώ της  περασμένης Πέμπτης
Να σημειωθεί ότι οι τιμές διυλιστηρίου δεν παρουσιάζουν κάποιες μεταβολές όπως και η τιμή του brent  διατηρείται κοντά στην περιοχή των 70 δολαρίων το βαρέλι  
Οι κάτοχοι των ΙΧ που καίνε πετρέλαιο κίνησης φαίνεται ότι «σηκώνουν» το βάρος καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά  ο αριθμός των αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας.
Όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ επιδιώξουν να φουλάρουν σε πρατήρια που βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο η τιμή του πετρελαίου κίνησης εκτιμάται ότι θα «αγγίζει» το 1,40 το λίτρο μπορεί και να την ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις.
Καλύτερη είναι η εικόνα στις τιμές της βενζίνης που παρατηρείται οριακή άνοδος από δύο έως τρία λεπτά  το  λίτρο για την απλή αμόλυβδη ενώ στη βελτιωμένη έκδοση των 100 οκτανίων η τιμή έχει αυξηθεί έως 6 λεπτά το λίτρο.  
Οι ιδιώτες πρατηριούχοι στρέφουν τα «βέλη» τους για τις ανατιμήσεις των καυσίμων προς τις εταιρείες που μέσα από τα δικά τους πρατήρια διαμορφώνουν την τάση στην αγορά και ακολουθούν οι ιδιώτες.  
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί την περίοδο των αργιών είναι ότι ενισχύθηκε και η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης στο 1,002 ευρώ το λίτρο από 0,097 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας  
Πιο τυχεροί είναι οι οδηγοί όσοι χρησιμοποιούν υγραέριο αφού διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά της  περασμένης εβδομάδας στα 0,8 λεπτά του ευρώ.  
Στέλεχος της αγοράς υποστηρίζει ότι τιμές διαμορφώνονται κυρίως με βάση τον ανταγωνισμό ενώ το κόστος  αγοράς όπως κα αυτό του κόστους λειτουργίας έρχονται σε δεύτερη προτεραιότητα.    

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης