Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNMoney: Πώς ΗΠΑ και Κίνα έφθασαν στον οδυνηρό για όλους εμπορικό πόλεμο

CNNMoney: Πώς ΗΠΑ και Κίνα έφθασαν στον οδυνηρό για όλους εμπορικό πόλεμο
Ένα σύντομο «χρονοδιάγραμμα» του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι απόλυτα έτοιμες να ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο.
ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών σε σειρά προϊόντων, με τη συνολική αξία αυτών των κινήσεων να φθάνει στα 100 δισ. δολάρια.
Η τελευταία επίθεση ήρθε την Τετάρτη (4/4), όταν η κινεζική κυβέρνηση πρότεινε νέους δασμούς σε δεκάδες προϊόντα των ΗΠΑ, όπως αεροπλάνα, αυτοκίνητα και σόγια.
Ωστόσο, ο επικείμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης Trump και της Κίνας «χτίζεται» εδώ και 12 μήνες.
Απόδειξη το παρακάτω «χρονοδιάγραμμα»:

Απρίλιος 2017 – Ο Trump ξεκινά έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα: Ο Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να φέρει την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, «διατάζει» το υπουργείο Εμπορίου να διερευνήσει εάν οι εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Αύγουστος 2017 - Μια άλλη έρευνα «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την Κίνα: Ο Trump ΞΕΚΙΝΆι μια δεύτερη κυβερνητική έρευνα, η οποία απευθύνεται ρητά στην Κίνα.
Ζητά από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer να εξετάσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποτιθέμενη κλοπή της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμά αργότερα ότι η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα κοστίζει τις ΗΠΑ «μεταξύ 225 δισεκατομμυρίων και 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων» κάθε χρόνο.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας λένε η συγκεκριμένη έρευνα θα «δηλητηριάσει» τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η κινεζική κυβέρνηση αργότερα χτυπά τη «μονομερή και προστατευτιστική» πολιτική του Trump.

Λίγοι μήνες… ησυχίας: Οι απειλές της κυβέρνησης Trump εναντίον της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των δύο ερευνών, δεν οδηγούν σε απτές ενέργειες κατά το υπόλοιπο του 2017, καθώς οTrump δείχνει συγκράτηση καθώς προσπαθεί να «χτίσει» τις σχέσεις του με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το 2018 θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική ιστορία, θεωρώντας όλο και πιο πιθανό έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο οικονομιών.

Ιανουάριος 2018 – Οι ηλιακοί συλλέκτες και τα πλυντήρια: Η πρώτη σημαντική εμπορική δράση εναντίον της Κίνας έρχεται στις αρχές του έτους, όταν οι ΗΠΑ ανακοινώνουν δασμούς 30% για εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες - οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Κίνα - και για μεγάλα οικιακά πλυντήρια ξεκινώντας από 20%.
Η Κίνα εκφράζει «έντονη δυσαρέσκεια» για την απόφαση, προσθέτοντας ότι «επιδεινώνει το παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον».
Άλλες πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και του Μεξικού, απειλούν με αντίποινα.

Φεβρουάριος 2018 – Οι δασμοί του Wilbur Ross: Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, προτείνει μία σειρά δασμών, τον Φεβρουάριο του 1018, μεταξύ των οποίων ένας 24% για χάλυβα και ένας ακόμη 7,7% για το αλουμίνιο.
Ενώ οι αμερικανικές χαλυβουργίες τάσσονται υπέρ της επιβολής δασμών στους ξένους ανταγωνιστές τους, το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής Αμερικής προειδοποιεί ότι  ι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο.
Η Κίνα δήλωσε ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της» εάν επιβληθούν δασμοί.

9 Μαρτίου 2018 - Ο Trump επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα: Ο Trump δέχεται την πρόταση του υπουργείου Εμπορίου και ανακοινώνει δασμούς 25% για χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.
Απαλλάσσει από αυτούς Καναδά και Μεξικό και δηλώνει ότι και άλλες περιοχές θα μπορούσαν να πάρουν… απαλλαγή εάν «εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους δεν θα απειλούν πλέον την ασφάλειά μας».
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, αποκαλεί την κίνηση αυτή ως «μια σοβαρή επίθεση» στο διεθνές εμπόριο και λέει ότι θα λάβει «αποφασιστική δράση» εάν οι κινεζικές επιχειρήσεις υποστούν απώλειες ως αποτέλεσμα.

2 Απριλίου 2018 - Η Κίνα ανταποδίδει στα.. ίσα: Το Πεκίνο επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου φόρου 15% επί 120 αμερικανικών προϊόντων (φρούτα, ξηροί καρποί, κρασί, σωλήνες από χάλυβα)  και υ φόρου 25% επί οκτώ άλλων, όπως το ανακυκλωμένο αλουμίνιο και το χοιρινό.
Η κινεζική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι δικοί της δασμοί αποτελούν «απάντηση» στους αντίστοιχους των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κινεζικής τακτικής είναι μία αμερικανική εταιρεία, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας ανήκει σε… Κινέζους επενδυτές.
Πρόκειται για τη Smithfield Foods, τον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στη Βιρτζίνια.
Αποτέλεσμα του πλήγματος είναι η μετοχή του κινεζικού ομίλου WH, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Smithfield, να έχει υποχωρήσει άνω του 11%, μετά την ανακοίνωση των κινεζικών δασμών.

3 Απριλίου 2018 – Δασμοί των ΗΠΑ ύψους 50 δισ. σε κινεζικά προϊόντα: Οι ΗΠΑ επιτίθενται με νέους δασμούς 50 δισεκατομμύρια δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα
Η κίνηση καταφθάνει μόλις 24 ώρες μετά την κινεζική αντίδραση.
Άλλωστε τον Αύγουστο του 2017 ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα του Trump είχε προτείνει ένα φόρο 25% για σχεδόν 1.300 κινεζικά προϊόντα.
«Τονίσαμε ότι η Κίνα δεν θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει «αλλά δεν φοβόμαστε και θα αγωνιστούμε αποφασιστικά μέχρι το τέλος εάν κάποιος επιμένει σε έναν πόλεμο»..

4 Απριλίου 2018 – Κινεζικοί δασμοί  50 δισ.  σε αμερικανικά προϊόντα: Η κινεζική κυβέρνηση ανακοινώνει μια ακόμη σειρά δασμών που απαντούν στην κίνηση του Trump.
Τα 106 προϊόντα στη λίστα της Κίνας περιλαμβάνουν αεροσκάφη και αυτοκίνητα καθώς και σόγια και χημικά προϊόντα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης