Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Οι Τούρκοι βρίσκουν καταφύγιο στον προαιώνιο εχθρό, την Ελλάδα

Politico: Οι Τούρκοι βρίσκουν καταφύγιο στον προαιώνιο εχθρό, την Ελλάδα
«Οι Τούρκοι αστυνομικοί με βασάνισαν. Οι Έλληνες αστυνομικοί έφεραν πρωινό στα παιδιά μου», δηλώνει Τούρκος πολίτης που έχει πάρει άσυλο στην Ελλάδα
Στους Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης Erdogan και τελικώς κατόρθωσαν να «περάσουν» στην Ελλάδα, όπου βρήκαν ένα απρόσμενο καταφύγιο, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Politico.
Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η δήλωση ενός Τούρκου πολίτη, που έφθασε στη χώρας και τονίζει ότι «στην πατρίδα μου οι αστυνομικοί με βασάνισαν.
Οι Έλληνες αστυνομικοί έφεραν πρωινό στα παιδιά μου».
Σύμφωνα με το Politico οι Τούρκοι φεύγουν από τη χώρα τους και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα μέρος που τους έχουν μάθει ότι είναι μισητοί: την Ελλάδα.
Οι δύο χώρες έχουν μία μακρά ιστορία συγκρούσεων και αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης και οι πρόσφατες σχέσεις τους δεν είναι και τόσο θερμές.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, παρά την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα, ενώ προστίθεται ότι βάσει των στοιχείων της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου από τον Ιούλιο του 2016 έως και σήμερα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα περί των 2.000 Τούρκων πολιτών.
Αυτό αυξάνει περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Η πλειοψηφία τους είναι απλοί πολίτες και αρκετοί εξ αυτών οπαδοί του Fethullah Gulen, τον οποίο ο Erdogan κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Ορισμένοι εξ αυτών είναι ακαδημαϊκοί, αριστεροί ή κουρδικής καταγωγής και προσπαθούν να ξεφύγουν από το τουρκικό καθεστώς.
Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες να προχωρήσουν σε απέλαση των υποστηρικτών του Gulen, καθώς έχει χαρακτηρίσει την οργάνωσή του ως τρομοκρατική οργάνωση.
Τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε έχουν αρνηθεί είτε φροντίζουν να αγνοήσουν την τουρκική απαίτηση.
«Δεν θέλουμε η γειτονική μας χώρα, με την οποία φαίνεται ότι βελτιώνονται οι σχέσεις μας, να αποτελέσει καταφύγιο για τους οπαδούς του Gulen», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2017, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoğlu.
Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν απορρίψει αρκετές απαιτήσεις της Τουρκίας για απελάσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει την Άγκυρα στην κατηγορία ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτες.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμη η πρόσφατη κλιμάκωση των σχέσεων, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος.
Τονίζεται ακόμη ότι, βάσει στοιχείων της Eurostat, το 2017 περισσότεροι από 14.000 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ.
Εξ αυτών οι 1.820 στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι η δεύτερη πιο «επιθυμητή» χώρα μετά τη Γερμανία (με 8.025 αιτούντες ασύλου).

Οι Έλληνες μας βοήθησαν ενώ είχαμε μάθει να τους μισούμε

Στο δημοσίευμα καταγράφονται και οι ιστορίες κάποιων Τούρκων πολιτών που έφυγαν κυνηγημένοι από την πατρίδα τους και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών και η Tuba Güven, η οποία μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά της πέρασαν παράνομα τον Έβρο και βρέθηκαν στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει είχε μεγαλώσει θεωρώντας τους Έλληνες ως εχθρούς, αλλά οι αστυνομικοί που συνέλαβαν αυτή και τα μέλη της οικογένειάς της , της φέρθηκαν εξαιρετικά.
«Έφεραν σοκολάτες στα δύο μου παιδιά και με διαβεβαίωσαν ότι είμαστε ασφαλείς στην Ελλάδα.
Ήταν ένα πραγματικό σοκ.
Στην Τουρκία η αστυνομία με είχε χαρακτηρίσει ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.
Εδώ η αστυνομία με καλωσόρισε.
Αυτό μου προκάλεσε πραγματικό σοκ», τονίζει η Güven.
Σημειώνεται ότι ο σύζυγος της, Cevheri Güven ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Nokta», το οποίο ήταν γνωστό για τα προβοκατόρικα εξώφυλλά του και η ίδια ήταν δημοσιογράφος.
Άρχισαν να κρύβονται όταν το όνομα του Cevheri εμφανίστηκε σε λίστα με δημοσιογράφους που επρόκειτο να συλληφθούν.
Ακολουθεί η ιστορία του Mehmet, ο οποίος δεν δηλώνει το επίθετό του, καθώς κάποια μέλη της οικογένειάς του παραμένουν στην
Τουρκία.
Αυτός, η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά έφθασαν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2017 και σήμερα ζουν στη Β. Ελλάδα.
Όπως τονίζει «μέχρι την 9η Μαΐου 2017 η τουρκική αστυνομία με βασάνιζε.
Την 10η Μαΐου 2017 η ελληνική αστυνομία έφερε στα παιδιά μου πρωινό»…




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης