Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Ναυμαχία» Λευκωσίας - Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ...

«Ναυμαχία» Λευκωσίας - Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ...
Κυπριακή αεροναυτική άσκηση σε απόσταση «αναπνοής» από αντιστοιχή τουρκική.
Από σήμερα το πρωί μέχρι και το απόγευμα, μόλις 20 χλμ χωρίζουν τις δύο υπό διεξαγωγή αεροναυτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η NAVTEX της Λευκωσίας καλύπτει ακόμα και περιοχή του τεμαχίου «3» όπου οι Τούρκοι μπλόκαραν το γεωτρύπανο της ENI πριν από μερικές εβδομάδες. Κάπως έτσι Κύπρος και Τουρκία διεξάγουν σε παράλληλο χρόνο και σχεδόν χώρο, ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, η Κύπρος με έκδοση οδηγίας προς νατιλλομένους (NAVTEX) δέσμευσε περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα ανοικτά της Λεμεσού και φτάνει Ανατολικά μέχρι σχεδόν τα μισά του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ με παράλληλη εξαγγελία ΝΟΤΑΜ η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύει περιοχή ανοικτά της Λεμεσού έκτασης 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου για αεροπορικές ασκήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για "Ναυμαχία" Λευκωσίας - Άγκυρας στην ΑΟΖ
Εξάλλου, νοτιοδυτικότερα, εντοπίζεται η περιοχή που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ναυτικές ασκήσεις, σε ζώνη μήκους 100 και πλάτους 65 χιλιομέτρων, εντός των τεμαχίων 7 και μέρος του 8 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική NAVTEX η άσκηση θα διαρκέσει τρεις ώρες από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα σήμερα.
Τα βόρεια όρια της περιοχής βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι, ενώ σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το νοτιοδυτικό όριο της περιοχής, βρίσκεται για σκοπούς ερευνών αυτές τις μέρες το ναυλωμένο από την Exxon Mobil, ερευνητικό σκάφος Ocean Investigator το οποίο έχει ποντίσει υποβρύχια ρομπότ στην περιοχή του στόχου «Δελφίνη» του τεμαχίου 10 για λογαριασμό του ενεργειακού κολοσσού. Παράλληλα, η Τουρκία διεξάγει και μια αεροπορική άσκηση στην βόρεια πλευρά της κατεχόμενης Κύπρου, στην περιοχή της Κερύνειας.

Στον χάρτη που δημοσιεύουμε, με «Α» και κόκκινο χρώμα εντοπίζεται η περιοχή της παράνομης τουρκικής «Navtex» για την σημερινή άσκηση νότια της Κύπρου. Με «Β» και μπλε η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ναυτικές ασκήσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται και η παρουσία γαλλικής φρεγάτας στο λιμάνι της Λεμεσού, κάτι που πιθανό να συνδέεται με την δέσμευση – και με «Γ» και κίτρινο χρώμα η περιοχή που δεσμεύτηκε με Notam για διεξαγωγή αεροπορικής άσκησης. Με «Ζ» με πορτοκαλί χρώμα η περιοχή αεροπορικής άσκησης της Τουρκίας στα κατεχόμενα και με «Ε» η περιοχή που διεξήγαγε το τελευταίο δίμηνο, μέχρι και χθες, σεισμογραφικές έρευνες το «Barbaros».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης