Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία αποκαλύπτει τις θέσεις Γάλλων στρατιωτών στην Συρία!

Η Τουρκία αποκαλύπτει τις θέσεις Γάλλων στρατιωτών στην Συρία!
Η αποκάλυψη θέτει το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή σε κίνδυνο.
Η Άγκυρα κατέστησε ακόμη πιο σαφή την έντονη δυσφορία της στην πρόσφατη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Emmanouel Makron με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) όπου οι Κούρδοι του YPG έχουν κυρίαρχη παρουσία, διαρρέοντας ως αντίποινα δια του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu χάρτη με… τις θέσεις των γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία.
Ο χάρτης που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Anadolu αποκαλύπτει πέντε βάσεις που φέρεται να διαθέτουν οι γαλλικές Ειδικές δυνάμεις σε περιοχές της βόρειας Συρίας, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτικών που επιχειρούν στην βορειοανατολική Συρία ανέρχεται περίπου σε 70.
Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE 24 που δημοσιεύει την σχετική είδηση επέλεξε να μην αναδημοσιεύσει τον χάρτη του Anadolu, καθώς όπως ανέφερε οι εν λόγω πληροφορίες δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο τονίζει ότι η αποκάλυψη των γαλλικών θέσεων, θέτει δυνητικά το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα -σουρεαλιστικό είναι η αλήθεια- ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Nuredin Csanikli ο οποίος, με τον τουρκικό Στρατό να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις μέσα στην βόρεια Συρία, ισχυρίζεται ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη γαλλικών δυνάμεων προς βοήθεια των Κούρδων μαχητών θα θεωρείτο «εισβολή» και «απόπειρα κατάληψης συριακών εδαφών». «Μια τέτοια ανάπτυξη δεν θα δικαιολογείτο νομικώς… Θα ήταν μια πράξη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε στο Anadolu.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιώντας –και πάλι– το πρακτορείο Anadolou το οποίο έχει καταστεί… πολυεργαλείο άσκησης πολιτικής από τον Erdogan, οι Τούρκοι είχαν διαρρεύσει πέρυσι τον Ιούλιο τις θέσεις δέκα βάσεων των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, ως απάντηση στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τους Κούρδους μαχητές και τον εφοδιασμό τους με όπλα.
Πέραν της λεπτομερούς αναφοράς της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας από την μια άκρη των ελεγχόμενων από τους Κούρδους εδαφών μέχρι την άλλη (μια έκταση άνω των 200 μιλίων) το τουρκικό πρακτορείο ανέφερε και αριθμούς των Αμερικανών σε αρκετές τοποθεσίες. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις καθόριζε τις θέσεις και γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων που επιχειρούσαν κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, συμπεριφορά αδιανόητη προς σύμμαχο χώρα και δη εν μέσω επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης