Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε μείωση του επιπέδου μόχλευσης στοχεύει η Ιντραλότ – Απογοητευτικός ο ισολογισμός του 2017

tags :
Σε μείωση του επιπέδου μόχλευσης στοχεύει η Ιντραλότ – Απογοητευτικός ο ισολογισμός του 2017
Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η καθαρή θέση ενώ οι ζημιές όχι μόνο ξεπερνούν το 30% της καθαρής θέσης αλλά ανήλθαν περίπου στο ίδιο ύψος
Την υψηλή μόχλευση θα επιχειρήσει να μειώσει τα επόμενα χρόνια η διοίκηση της Ιντραλότ μέσω ταμειακών ροών και στροφής σε ένα μοντέλο χαμηλού ενεργητικού.
Πιο αναλυτικά η διοίκηση αναφέρει πως στρατηγική μας είναι η μείωση του επιπέδου μόχλευσης και η εξασφάλιση μιας καθαρής αναλογίας μόχλευσης κάτω του 2,0x μέσα στα επόμενα χρόνια, μέσω πρόσθετων ταμειακών ροών χάρη στις συμπράξεις οικονομικής και διαχειριστικής φύσεως και την αποδοτικότητα που αναμένουμε να έχουμε, καθώς και την θετική επίδραση που αναμένεται να έχουν οι ταμειακές ροές μας ως αποτέλεσμα της στροφής μας προς ένα μοντέλο χαμηλού ενεργητικού (asset-light)».
Σημειώνεται πως ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2017 ανερχόταν στα 510,7 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένος κατά 15,8 εκατ. ευρώ έναντι του τέλους του 2016.
Η αναλογία καθαρού δανεισμούς προς EBITDA ήταν 2,98 φορές.  
Η Ιντραλότ με την προσχώρησή σε νέες αγορές μέσω τοπικών συνεργασιών, προσδοκά να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση σε τοπική χρηματοδότηση με πιο ευνοϊκούς όρους.
Αναμένει επίσης ότι θα λάβει μερίσματα από θυγατρικές, στις οποίες διαθέτει μειοψηφική συμμετοχή, τα οποία μερίσματα μπορούν, μαζί με τα έσοδα από πρόσφατες αποεπενδύσεις/πωλήσεις, να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μείωση του χρέους.
«Επιπρόσθετα, προσδοκούμε να διατηρήσουμε μια συντηρητική οικονομική πολιτική, εστιασμένη στην ισχυρή ρευστότητα και δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε σημαντικές εξαγορές μεσοπρόθεσμα ή να πληρώσουμε μερίσματα στους μετόχους μας μέχρι να επιτευχθεί το επίπεδο μόχλευσης το οποίο επιδιώκουμε.
Επιπλέον, σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε μια αυστηρή πολιτική όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την ανάληψη έργων που πληρούν τα κριτήρια επένδυσης-απόδοσής μας», σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες συντήρησης για τις χρήσεις που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και 2016 και για τους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανήλθαν στα 29,3 εκατ. ευρώ, 26,8 εκατ. ευρώ και 21,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η εταιρεία αναμένει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες συντήρησης θα είναι αντίστοιχες με αυτές των προηγούμενων ετών.
Οποιαδήποτε επιπρόσθετη κεφαλαιουχική δαπάνη αναμένεται να εξαρτηθεί από την ανανέωση ή την αύξηση των συμβολαίων της.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα.
Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 53,3 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση υποχώρησε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 57,8 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως οι ζημιές όχι μόνο υπερβαίνουν το 30% της καθαρής θέσης (κριτήριο επιτήρησης), αλλά είναι περίπου όσες η καθαρή θέση.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 932 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 238 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η αποτίμηση στο ταμπλό ανέρχεται στα 182 εκατ. ευρώ (p/bv 3).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης