Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Διαχρονική η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ - Εν αναμονή των εξελίξεων

Goldman Sachs: Διαχρονική η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ - Εν αναμονή των εξελίξεων
Goldman Sachs: Διαχρονική η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ - Εν αναμονή των εξελίξεων
Ο Πρόεδρος Trump δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν θα είναι ο τελευταίος, ο οποίος προχωρά στην επιβολή σημαντικών εμπορικών πολιτικών όπως οι δασμοί.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία εμπορικού παρεμβατισμού και - όπως πρόσφατα επεσήμανε η  εφημερίδα Wall Street Journal, αυτό που έκανε ο Trump είναι απλώς να απαντήσει στις πολιτικές προστατευτισμού της Κίνας.



Υπήρξε επιβολή δασμών έναντι κινεζικών προϊόντων και από την κυβέρνηση Obama αλλά και των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.
Όπως αναφέρει η Bank of America Merrill Lync στον παρακάτω πίνακα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Obama, Bush και Reagan επέβαλαν στο παρελθόν σημαντικούς δασμούς στον χάλυβα.



Μερικοί έχουν κατηγορήσει το Trump ότι μόνο διαμαρτύρεται και προχωρά σε πράξεις σε πολλά θέματα.
Για όσους παραμένουν αβέβαιοι για το ποιες είναι οι απόψεις του Πρόεδρου Trump για το εμπόριο, παρακάτω παρατίθενται οι δηλώσεις του για το εμπόριο τα τελευταία τριάντα χρόνια.



Σύμφωνα με την Goldman Sachs «τα μακροοικονομικά κόστη σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται σημαντικά μόνο όταν ο εμπορικός πόλεμος θερμαίνεται πραγματικά, με αντίποινα από όλες τις πλευρές».
Έχοντας αυτό υπόψη, οι βασικές ερωτήσεις είναι:
Ποιος είναι ο κίνδυνος να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση και ποια θα είναι τα αντίποινα;
Μέχρι στιγμής, πολλές προσωρινές εξαιρέσεις από τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο, μείωσαν σημαντικά την προοπτική αντιποίνων και την περαιτέρω κλιμάκωση από ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Και η αντίδραση της Κίνας μετρήθηκε, με Ουάσινγκτον και Πεκίνο σύμφωνα με αναφορές, να έχουν μπαράζ συνομιλιών για να μην κλιμακωθεί η αντιπαράθεση.
Προς το παρόν, παραμένουν τα ερωτήματα.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τον επίσημο κατάλογο κινεζικών  προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι δασμοί και υπάρχουν πιθανότητες να ανακοινώσουν περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, στις οποίες το Πεκίνο θα πρέπει να απαντήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης