Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Putin και Erdogan θεμελιώνουν το τουρκικό πυρηνικό “οπλοστάσιο”

Putin και Erdogan θεμελιώνουν το τουρκικό πυρηνικό “οπλοστάσιο”
Αύριο εγκαινιάζουν το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στο Akuyiu.
Στην Τουρκία θα βρεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος για να κόψει την πρώτη κορδέλα στον πυρηνικό σταθμό του Akuyiu μαζί με τον Erdogan. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Putin θα πραγματοποιήσει από αύριο διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Erdogan και τον Ιρανό πρόεδρο Ruhani.
Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, που έχει αναλάβει την κατασκευή του, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής.
Τον περασμένο Μάρτιο, δύο ειδικοί δήλωναν στο Reuters ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Akuyiu της νότιας Τουρκίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμος το 2023, καθώς η Rosatom δεν έχει καταφέρει να βρει επενδυτές στη χώρα.Το πυρηνικό εργοστάσιο έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από την εισαγωγή ενέργειας, όμως έχουν παρουσιασθεί πολλές καθυστερήσεις στην κατασκευή του από το 2010, οπότε η Rosatom ανέλαβε το έργο.
"Η Rosatom απορρίπτει κατηγορηματικά τις εικασίες ότι ενδεχόμενες αλλαγές στη σύνθεση της δομής της τοπικής ιδιοκτησίας του Akuyiu θα αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του σχεδίου", ανέφερε η ρωσική εταιρεία. "Κάνουμε το παν για να επιταχύνουμε την κατασκευή της πρώτης μονάδας, ακολουθώντας τους πιο αυστηρούς κανόνες ασφαλείας", πρόσθεσε.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέφερε ότι ο πυρηνικός σταθμός είναι ένα όνειρο 60 χρόνων. Σήμερα, συνέχισε, υπάρχουν παγκοσμίως 450 πυρηνικοί σταθμοί και περισσότεροι από 55 κατασκευάζονται.
Με την τελετή του θεμέλιου λίθου η Τουρκία θα εισέλθει στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων για να φτάσει τον στόχο μιας "Μεγάλης και δυνατής Τουρκίας" -σύνθημα του Τούρκου Προέδρου και του ΑΚΡ- και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, ώστε να ανέλθει σε μια άλλη κλίμακα με ποικιλία πηγών σε τεχνολογική επίπεδο και ανεξάρτητη, συνεχόμενη παροχή ενέργειας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης