Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Υπερδιογκωμένες οι εκτιμήσεις για μαζική ανεργία εξαιτίας της ρομποτικής

FT: Υπερδιογκωμένες οι εκτιμήσεις για μαζική ανεργία εξαιτίας της ρομποτικής
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται έρευνα του ΟΟΣΑ η οποία υποδεικνύει ότι πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις προηγούμενες εκτιμήσεις
Πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από ένα ρομπότ στις ανεπτυγμένες οικονομίες από ό, τι  πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Περίπου το 14% των θέσεων εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι «εξαιρετικά αυτοματοποιημένες», σημειώνει στην έκθεσή του ο Οργανισμός, μία από τις πιο σημαντικές καθώς αφορά τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Carl Frey και του Michael Osborne, δύο ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι είχαν  διαπιστώσει ότι το 47% των αμερικανικών θέσεων εργασίας κινδυνεύει από τη «ρομποτοποίηση».
Οι γρήγορες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική οδήγησαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οικονομολόγους να ανησυχούν για τον κίνδυνο της εκτεταμένης ανεργίας, καθώς οι μηχανές εκτοπίζουν εργαζόμενους.
Αλλά η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθούν, καθώς απαιτούν την ικανότητα να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις, δημιουργικότητα και περίπλοκο σκεπτικό ή ικανότητα να εκτελούν φυσικά καθήκοντα σε ένα αδόμητο περιβάλλον εργασίας, τα οποία είναι πολύ πιο δύσκολα για μηχανές.
Ενώ οι προηγούμενες έρευνες εξέτασαν επίσης αυτούς τους φραγμούς στον αυτοματισμό, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί νέα δεδομένα που καταδεικνύουν διαφορές μεταξύ εργαζομένων με το ίδιο αντικείμενο εργασίας.
Η έκθεση καταδεικνύει ότι οι ανησυχίες για «μαζική τεχνολογική ανεργία» είναι σε κάποιο βαθμό υπερβολικές.
 Αντ 'αυτού, οι κίνδυνοι είναι άλλοι, όπως ο διχασμός μεταξύ εργαζομένων  με υψηλή αμοιβή και άλλων θέσεων εργασίας με απολαβές χαμηλότερες και όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αντικείμενο.
«Ο κίνδυνος αυτοματοποίησης είναι ιδιαίτερα μεγάλος στις θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Οι θέσεις εργασίας στις αγγλόφωνες χώρες, στα σκανδιναβικά κράτη και την Ολλανδία έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αυτοματοποιηθούν ενώ οι θέσεις εργασίας στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη νότια και ανατολική Ευρώπη είναι οι πλέον εκτεθειμένες.
Μόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν, σύμφωνα με την έκθεση.
«Καθώς οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι απίθανο να διανεμηθούν εξίσου σε ολόκληρη τη χώρα, αυτό θα ισοδυναμούσε με αρκετές φορές τη διατάραξη των τοπικών οικονομιών που προκλήθηκε από την πτώση της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως στο Ντιτρόιτ το 1950, όπου οι αλλαγές στην τεχνολογία και η αύξηση του αυτοματισμού, έφεραν μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι θέσεις απασχόλησης που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτοματοποίηση είναι εκείνες που απαιτούν τη μικρότερη δυνατή εκπαίδευση, ιδίως την παρασκευή τροφίμων, τις εξορυκτικές εργασίες και τις κατασκευές.
«Παράλληλα, μεγάλο τμήματα των εργαζομένων, των οποίων οι θέσεις εργασίας ενδέχεται να αλλάξουν αρκετά σημαντικά λόγω της αυτοματοποίησης, θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αγοράς εργασίας», σημειώνουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης