Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπυράκη: Η κλιμάκωση της επιθετικότητας στο Αιγαίο θα λειτουργήσει καταστροφικά και για τη γειτονική χώρα

Σπυράκη: Η κλιμάκωση της επιθετικότητας στο Αιγαίο θα λειτουργήσει καταστροφικά και για τη γειτονική χώρα
"«Καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει τον Αύγουστο", υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη
«Είναι χρέος της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε επιρροή που έχει η χώρα μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ώστε να καταστεί σαφές προς την Τουρκία πως η κλιμάκωση της επιθετικότητας στο Αιγαίο θα λειτουργήσει καταστροφικά και για τη γειτονική χώρα», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.
Η ίδια, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews, σε ερώτηση για τιο τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ αν ήταν στην κυβέρνηση στο θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  υποτίμησε στην αρχή τη σύλληψη των δύο αξιωματικών με αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής να κάνει λόγο για «μεμονωμένο μεθοριακό επεισόδιο», υπογραμμίζει ότι ήταν ορατός εξ’ αρχής ο κίνδυνος που διατρέχουν οι στρατιωτικοί μας σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο , την υιοθέτηση πειρατικής συμπεριφοράς και   τις απροκάλυπτες αναθεωρητικές βλέψεις που δεν δίστασε να διατυπώσει δημόσια ο Τ. Erdogan  και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ίδια, «η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε επαρκώς το θέμα, καθυστέρησε στη διεθνοποίησή του και δεν δείχνει στιβαρότητα στη διαχείριση του, ούτε τον κ. Κατσίκη δεν αποκήρυξε.
Ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής είχε προηγηθεί   ο Κυριάκος Μητσοτάκης   που έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα και κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ».
  Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την Ελλάδα η κυβέρνηση να στηρίζεται σε βουλευτές με απόψεις σαν αυτές του κ. Κατσίκη.
Αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι προς το παρόν έχουμε μια διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση με αποκλειστική της ευθύνη και χωρίς προηγουμένως να έχει εργαστεί ώστε να δημιουργηθεί βάση εθνικής συναίνεσης.
«Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση για την έναρξη συζήτησης για το όνομα τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ με την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών και φυσικά την υιοθέτηση μιας ονομασίας η οποία και θα χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις.
Από τις δημόσιες δηλώσεις των γειτόνων δεν προκύπτει διάθεση για την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων», συμπληρώνει.   
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος τον Αύγουστο
Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη,  «καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει τον Αύγουστο   γιατί η χώρα είναι δεσμευμένη από το 2019 σε μέτρα για περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου και ως το 2022 με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ταυτόχρονα τελειώνει η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων και η Ελλάδα κρίνεται πλέον από τις αγορές.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποσαφηνίσει πως το πραγματικό ερώτημα είναι με ποια κυβέρνηση μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά και να δανείζεται  φθηνά από τις αγορές και να μην είναι ευάλωτη σε αναταράξεις.
Χρειάζεται μια ισχυρή αποτελεσματική κυβέρνηση που δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλουν για ιδιωτικές και απ΄ ευθείας ξένες επενδύσεις και συγχρόνως να κάνει αλλαγές σύμφωνα με τα καλά ευρωπαϊκά πρότυπα στην Παιδεία, την Υγεία, τις αποτελεσματικές συγκοινωνίες, την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας προς όφελος του καταναλωτή.
Όλα   αυτά σίγουρα δεν μπορεί να τα κάνει το ετερόκλητο και φθαρμένο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναθεώρηση Συντάγματος
«Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του συνάντηση με τον κ. Τσίπρα  έθεσε ως θέμα  άμεσης προτεραιότητας την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά δεν έλαβε απάντηση», ανέφερε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε ότι «αντ' αυτού ο κ. Τσίπρας φρόντισε να  καταστήσει όσο πιο  τοξική γίνεται την  πολιτική ατμόσφαιρα».
Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης  προηγουμένως είχε προτείνει ευρύτατη αναθεώρηση καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να  υπερψηφίσουν τις προτάσεις και των δύο κομμάτων προκειμένου να είναι αναθεωρητέες  οι σχετικές διατάξεις στην επόμενη Βουλή.
Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης είχε ,ως βουλευτής, προτείνει μόνος του την αναθεώρηση της  διάταξης για το νόμο περί ευθύνης  υπουργών και είναι «προφανές ποιος επιθυμεί ουσιαστική και ευρεία αναθεώρηση και ποιος  χρησιμοποιεί την αναθεώρηση ως εργαλείο».  
Υπογραμμίζει δε, πως «η πρότασή μας για τη συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγές που ξεκινούν από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και προχωρούν σε κομβικά ζητήματα για τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Είναι δηλαδή πολύ ευρύτερη από τις σωστές προτάσεις της κ. Γεννηματά.
Καθώς η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα είναι ευθύνη μας να επιλέξουμε το χρόνο που θα την εκκινήσουμε προκειμένου να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα».   
Σε ερώτηση αναφορικά με ποιους θα συνεργαστεί η ΝΔ  την επόμενη μέρα των εκλογών, απαντά «με όλους όσοι έχουν τη διάθεση να προχωρήσουμε μαζί για την επαναφορά της πατρίδας στην κανονικότητα , στην ανάπτυξη και στο κέντρο της λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη.
Με όλους όσοι μπορούν να εργαστούν για το κοινό μας μέλλον μακριά από   το λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες».
Για την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση "για παράνομες προσλήψεις και τοποθετήσεις ημετέρων", η κ. Σπυράκη υπογραμμίζει ότι «κάθε υπουργός έχει να προτείνει ανθρώπους με κομματικές περγαμηνές του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις των γραμματέων», προσθέτοντας ότι «η ΝΔ πολύ έγκαιρα απλώς προειδοποιεί ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία κομματικοποίησης του κράτους.
Στον αντίποδα θα αναβαθμίσει το ρόλο των γενικών διευθυντών, στελεχών του Δημοσίου, που παλεύουν με εμπειρία και προσόντα».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης