Τελευταία Νέα
Πολιτική

Weber (ΕΛΚ): Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί είναι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία

Weber (ΕΛΚ): Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί είναι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία
Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εντός του 2018, υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων 
Ως «πολιτικούς κρατούμενους» θεωρεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Manfred Weber.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τάσσεται μάλιστα υπερ της οριστικού αποκλεισμού της Τουρκίας από την ΕΕ, προτείνοντας απλά μια ειδική συνεργασία σε επιμέρους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
«Οι ειδικές συμφωνίες είναι καλύτερες από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Θεωρούμε δε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;»
Ο M. Weber χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό πρόβλημα υψίστης σημασίας λέγοντας ότι «εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης εντός του 2018, υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων, της αποτυχίας του χώρου Σένγκεν και της αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019» τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές για το μέλλον της Ε.Ε.
Υποστηρίζει ωστόσο πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι στη γενικότερη κατάσταση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας είναι το να είμαστε ενωμένοι. Αυτό ήταν το ένα από τα δύο θετικά μηνύματα της συνόδου στη Βάρνα. Οτι ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Tusk ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Βάρνας υπογραμμίζει πως «στη Βάρνα οι θέσεις μας απέναντι στην Τουρκία ήταν σαφείς και αυστηρές. Δεν μπόρεσα να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε δημοσίως, μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, ότι βλέπει μελλοντική προοπτική της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο, διότι η Τουρκία απομακρύνεται βήμα-βήμα από τις ευρωπαϊκές αξίες και οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της απομάκρυνσης της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί πολίτες, στην περίπτωση της Ελλάδας στρατιώτες, στην περίπτωση της Γερμανίας δημοσιογράφους, ως πολιτικούς κρατούμενους για να ασκεί πίεση. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργούμε».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν βοηθάει την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομική πορεία της Ελλάδας ο επικεφαλής του ΕΛΚ δηλώνει αισιόδοξος αν ακαι όπως τονίζει «πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν βοηθάει ώστε να γίνουν περισσότερα».
«Μιλώντας σε γενικό πλαίσιο, είμαι αισιόδοξος διότι οι δείκτες της οικονομίας είναι ευοίωνοι, αλλά από την άλλη πλευρά όταν συγκρίνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα, όπως την Ισπανία ή την Ιρλανδία, τότε υπάρχουν πολλές ακόμα δυνατότητες. Είχαμε σωστή εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από την άλλη πλευρά οφείλω να πω πως δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στη δημιουργία θετικού κλίματος που θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν σε αυτό το ζήτημα και θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Σκέφτονται περισσότερο τις δημοσκοπήσεις και το πώς θα επιβιώσουν μαζί παρά την κατάρτιση ενός φιλόδοξου προγράμματος το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα. Υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες απ’ όσες αξιοποιεί η κυβέρνηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης