Πολιτική

Pyatt: Αναταράξεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ τους επόμενους 2 μήνες ενόψει της επανεκλογής Erdogan

Pyatt: Αναταράξεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ τους επόμενους 2 μήνες ενόψει της επανεκλογής Erdogan
Ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, επεσήμανε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους
Στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά και στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, σε συνέντευξη του στο Vice Greece.
«Και η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες ενόψει της επανεκλογής του Tayyip Erdogan» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».
Ωστόσο, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που μιλούν για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο Pyatt επεσήμανε ότι κάποια από αυτά είναι κατασκευασμένα και αναληθή.
Ωστόσο, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που μιλούν για το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου στο Αιγαίο, ο Pyatt επεσήμανε: «Πολύς κόσμος μου έχει εκφράσει ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο συμβάν.
Εχουν γραφτεί τρελά πράγματα στις εφημερίδες, όπως το θέμα που βγήκε στα Παραπολιτικά για ''Ίμια2'' και ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν...
Όλα αυτά είναι εντελώς κατασκευασμένα.
Δεν είναι αλήθεια.
Διατηρούμε ένα υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα».

Οι Έλληνες στρατιωτικοί

Όταν κλήθηκε να κάνει μια εκτίμηση για το πότε θα επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικού οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018, ο Pyatt απάντησε: «Αυτή η δουλειά μου έμαθε πριν από καιρό να μην κάνω προβλέψεις.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και ότι πιστεύομε ότι αυτοί οι δύο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.
Επίσης, πιστεύουμε ότι συμφέρον τόσο για την Τουρκία όσο και την Ελλάδα να υπάρξει μια σταθερή, συνεργατική, ομαλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Η ελληνική κρίση και η Δημοκρατία

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε: «Η Ελλάδα έχει περάσει 8 χρόνια κρίσης με όλη την αναταραχή που αυτό συνεπάγεται.
Στις ΗΠΑ περάσαμε την Μεγάλη Ύφεση, για ένα χρόνο και μετά ξεκίνησε η ανάκαμψη.
Και στις ΗΠΑ είχαμε 25% ανεργία, 25% απώλεια ΑΕΠ, περίπου ίδιοι αριθμοί.
Εσείς έχετε κρίση για 8 χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει δημοκρατία.
Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ για να δείτε ότι κάποιοι γείτονες σας έχουν πραγματικά προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου ή την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την υποχρέωση λογοδοσίας από πλευράς εκλεγμένων ηγετών».

«Ο Τσίπρας τα πήγε καλά στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο»

Ο Pyatt αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα και στις συναντήσεις τους με τους Obama και αργότερα με τον Trump.
«Αυτό που έχει ενδιαφέρον βλέποντας την αλληλεπίδραση του (Αλέξη Τσίπρα) με δυο Αμερικανούς προέδρους και μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ο πρώτος Έλληνες πρωθυπουργός εδώ και δεκαετίες που είχε επαφές με δύο διαφορετικούς προέδρους.
Πρόκειται για κάποιον που είναι πολύ νέος, είναι 43 ετών.
Επομένως είναι ένας άνθρωπος που σκοπεύει να είναι μέρος του πολιτικού συστήματος για πολύ καιρό» τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας «και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επίσης νέος, οπότε είναι εντυπωσιακό να βλέπεις αυτούς τους δυο πολύ ικανούς πολιτικούς να παίζουν σκάκι ο ένας απέναντι στον άλλο.
Επειδή είμαι βέβαιος ότι δεν ενδιαφέρον μόνο τι θα συμβεί το 2019, αλλά και για το τι θα συμβεί το 2029 ή το 2039».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε καλά στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο.
Έκανε μια δυνατή, θετική εντύπωση όχι μόνο στον πρόεδρο, αλλά και σε ορισμένους Δημοκρατικούς ηγέτες-κλειδιά στα κέντρα μελετών και πιστεύω ότι ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη με την έννοια ότι βοήθησε… να ''εκπαιδευτεί'' η Ουάσιγκτον με την ευρεία, θεσμική έννοια, όχι μόνο η ίδια η κυβέρνηση αλλά και το Κογκρέσο, τα κέντρα μελετών και όλοι αυτοί οι φορείς ότι η ιστορία της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει μόνο πρόσφυγες και οικονομική κρίση, αλλά ότι υπάρχει ένας επιχειρηματικός τομέας που ευημερεί, ότι έχει αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη και ότι εδώ υπάρχουν πραγματικά ευκαιρίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης