Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανησυχούν οι ελληνικές τράπεζες για τα stress tests, ΑΜΚ το 2019 ή προς τα τέλη 2018; – Στις 3/4 το δεύτερο κύμα στοιχείων στον SSM

Ανησυχούν οι ελληνικές τράπεζες για τα stress tests, ΑΜΚ το 2019 ή προς τα τέλη 2018; – Στις 3/4 το δεύτερο κύμα στοιχείων στον SSM
Υπάρχει μερίδα παραγόντων που υποστηρίζει ότι ορισμένοι επενδυτές στην αγορά συμπεριφέρονται ωσάν να θεωρούν ότι ο νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και στο τελευταίο 4μηνο του 2018.
Μπορεί η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα της ορθοδοξίας να πλησιάζει αλλά μαζί πλησιάζει και η μεγάλη εβδομάδα για τις ελληνικές τράπεζες.
Στις 3 Απριλίου 2018 την Μεγάλη Τρίτη οι ελληνικές τράπεζες θα στείλουν το δεύτερο κύμα στοιχείων για τα stress tests το δεύτερο κύμα είναι και το πιο ουσιώδες καθώς από τις απαντήσεις που θα λάβουν οι τράπεζες θα αρχίζουν να διαμορφώνουν μα πιο σαφή εικόνα για τα stress tests.
Κορυφαίος τραπεζίτης που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews τόνισε «με βάση τα στοιχεία που αναλύουμε κυρίως από το πλήθος των παραδοχών και τροποποιήσεων που έχει ζητήσει ο SSM η εποπτική αρχή των τραπεζών καμία ελληνική τράπεζα δεν πρέπει να εφησυχάζει.
Είμαι ανήσυχος, τα stress tests είναι πιο δύσκολα από ότι περιμέναμε».
Είναι αληθές ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν θα είναι περίπατος.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι με κατώτερο όριο στο δυσμενές σενάριο 5% οι τράπεζες θα κινηθούν στο 6% στο χειρότερο σενάριο και 8,8% στο καλύτερο σενάριο.
Οπότε οι 4 συστημικές τράπεζες περνάνε τα stress tests αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδεύουν προς αυξήσεις κεφαλαίου καθώς έχει υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα των κεφαλαίων τους άπαξ και αυξήθηκε το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία.
Τα tangible book κεφάλαια των τραπεζών με πλήρη ενσωμάτωση του IFRs 9 έχουν ως εξής
Εθνική 4,84 δισεκ κεφάλαια και DTA 4,916 δισεκ.
Πειραιώς 5,5 δισεκ. κεφάλαια και 6,54 δισεκ. DTA
Alpha bank 8,1 δισεκ. κεφάλαια με 4,7 δισεκ. DTA.
Eurobank 4,56 δισεκ κεφάλαια με 4,85 δισεκ. DTA
Το DTA δηλαδή στις ελληνικές τράπεζες έχει φθάσει στα 21,1 δισεκ. και τα καθαρά κεφάλαια μετά την πλήρη ενσωμάτωση του IFRs 9 με όρους tangible book στα 23 δισεκ. ευρώ.

Γιατί ανησυχούν οι ελληνικές τράπεζες;

Η βασική ανησυχία των ελλήνων τραπεζιτών δεν είναι εάν υλοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά το πότε θα την υλοποιήσουν.
Οι τράπεζες ποντάρουν επειδή στο δυσμενές σενάριο και οι 4 τράπεζες θα το περάσουν ότι τελικώς η ΕΚΤ και ο SSM θα δώσει χρόνο 8 με 12 μήνες για να υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο υπάρχει μερίδα παραγόντων που υποστηρίζει ότι ορισμένοι επενδυτές στην αγορά συμπεριφέρονται ωσάν να θεωρούν ότι ο νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και στο τελευταίο 4μηνο του 2018.
Είναι διαφορετικό να υπάρχει προθεσμία 12 μήνες και διαφορετικά να υπάρχει προθεσμία 6 μήνες για να συγκεντρωθούν νέα ιδιωτικά κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης