Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, καθώς ανακάμπτει ο τεχνολογικός κλάδος

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, καθώς ανακάμπτει ο τεχνολογικός κλάδος
Με ήπια άνοδο άνοιξε η Wall Street, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος δείχνει μια προσπάθεια ανάκαμψης
Με συγκρατημένα κέρδη άνοιξε σήμερα (29/3/2018) η Wall Street, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος δείχνει μια προσπάθεια ανάκαμψης κατά την τελευταία ημέρα συναλλαγών του α’ τριμήνου 2018.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,7% στις 24.026 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,6% στις 2.621 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,5% υψηλότερα, στις 6.987 μονάδες.

Ώθηση στον S&P 500 προσφέρει η άνοδος άνω του 1% που σημειώνει ο τεχνολογικός κλάδος, προσπαθώντας να ανακάμψει από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών.
Ο κλάδος έχει βρεθεί υπό πίεση τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της είδησης ότι τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας Cambridge Analytica.
Η μετοχή του Facebook ενισχύεται σήμερα κατά 1,3%, της Apple καταγράφει κέρδη 0,8%, ενώ της Alphabet, μητρικής της Google, κινείται κατά 0,20% υψηλότερα.
Η μετοχή του Facebook ανέκοψε χθες το πτωτικό σερί, καθώς το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προανήγγειλε αλλαγές ιδιωτικού απορρήτου.
Εν όψει της έναρξης ισχύος ενός νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων τον Μάιο, το κοινωνικό δίκτυο θα προσθέσει ένα νέο μενού «Συντομεύσεις προστασίας απορρήτου» το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ό,τι έχουν μοιραστεί και να το διαγράφουν, καθώς επίσης και χαρακτηριστικά που θα τους επιτρέπουν να κατεβάζουν τα δεδομένα τους και να τα μετακινούν σε άλλη υπηρεσία.
Πιέσεις δέχεται, ωστόσο, η μετοχή της Amazon, υποχωρώντας κατά 4%, καθώς η αμερικανική εταιρεία βρέθηκε ξανά στο «στόχαστρο» του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβολή μέτρων κατά του τεχνολογικού κολοσσού από την αμερικανική κυβέρνηση.
«Έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για την Amazon πολύ πριν τις εκλογές.
Σε αντίθεση με άλλους, πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους στις πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιούν τα ταχυδρομεία μας σαν παιδί για ντελίβερι (προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις ΗΠΑ) και οδηγούν στο κλείσιμο πολλούς χιλιάδες λιανοπωλητές», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο αμερικανός πρόεδρος.
Χθεσινό δημοσίευμα του «Axios» ανέφερε πως ο Trump είναι έτοιμος να λάβει μέτρα κατά της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που απολαμβάνει η Amazon από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πηγές του οικονομικού ιστότοπου να αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να «κυνηγήσει» την αμερικανική εταιρεία.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders, δήλωσε χθες πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την επιβολή μέτρων κατά της Amazon.
Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκουν επίσης στήριξη σε ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό άνω των 45 ετών, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης στο α’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν επιδόματος ανεργίας μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 12.000 την εβδομάδα μέχρι τις 24 Μαρτίου, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 215.000 - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1973.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν 230.000 νέες αιτήσεις.
Ξεχωριστά σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ οι καταναλωτικές τους δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2%, καταγράφοντας οριακή αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να έχασε momentum στο α’ τρίμηνο του 2018.
Τα στοιχεία έδειξαν παράλληλα μια μέτρια άνοδο του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένo μήνα, έναντι αύξησης 0,3% του Ιανουαρίου.
Σε ετήσια βάση, ο PCE ανήλθε στο 1,6% - η μεγαλύτερη άνοδος από τον Φεβρουάριο του 2017 - από 1,5% τον Ιανουάριο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για άνοδο του δείκτη στο 1,9%.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η Fed θα προβεί σε συνολικά τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018, αυξάνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του, που έκανε λόγο για δύο αυξήσεις.
Εξηγώντας την αλλαγή αυτή στην πρόβλεψή του, ο Harker τόνισε σε συνέντευξή του στη «The Wall Street Journal» ότι παρατηρείται «κάποια ενδυνάμωση του πληθωρισμού».
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά το 2018, ενώ επανέλαβε ότι αναμένει τρεις αυξήσεις εντός του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης