Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε διαρκή ιστορικά χαμηλά τα πορτογαλικά ομόλογα, με το 10ετές στο 1,62%, ενώ η Ελλάδα στο 4,36%

Σε διαρκή ιστορικά χαμηλά τα πορτογαλικά ομόλογα, με το 10ετές στο 1,62%, ενώ η Ελλάδα στο 4,36%
Η Πορτογαλία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί έχει καταφέρει ούσα investment grade έχοντας πιστοληπτική διαβάθμιση να μετεξελίσσεται σε επενδυτικό καταφύγιο
Διαρκή ιστορικά χαμηλά καταγράφουν τα πορτογαλικά ομόλογα, με το 10ετές στο 1,62% απόρροια της συνεχώς βελτιούμενης εικόνας που εμφανίζει η πορτογαλική οικονομία σε συνδυασμό με τις εισροές κεφαλαίων που σημειώνονται ευρύτερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, καθώς και η Ισπανία και η Ιταλία εσχάτως βελτιώνονται.
Η Πορτογαλία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί έχει καταφέρει ούσα investment grade έχοντας πιστοληπτική διαβάθμιση να μετεξελίσσεται σε επενδυτικό καταφύγιο.
Την ώρα που οι χρηματιστηριακές αγορές επιδεικνύουν ακραίες διακυμάνσεις τα πορτογαλικά ομόλογα λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο με το 10ετές να υποχωρεί στο 1,62% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.



Ως μέτρο σύγκρισης το ελληνικό 10ετές εμφανίζει απόδοση 4,36%.
Την ώρα που η Πορτογαλία αποδεικνύεται επενδυτικό καταφύγιο η Ελλάδα κινείται στα όρια της επενδυτικής αδιαφορίας.
Η Πορτογαλία με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2,5% έχει βελτιώσει το προφίλ της οικονομικής της ανάπτυξης και του χρέους της.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί στο 2,4% κάτω από το όριο της ΕΕ – Maastricht που είναι στο 3%.
Η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί και το μέσο κόστος από 4,1% έχει μειωθεί στο 3,2%.
Η διάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας βελτιώθηκε από την αναχρηματοδότηση του χρέους και την πρόσφατη παραίτηση αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους 9,3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η ρευστότητα της Πορτογαλίας επωφελείται επίσης από ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων το οποίο φθάνει κατά μέσο όρο το 40-50% των απαιτήσεων του κρατικού δανεισμού του 2018, παρέχοντας περίπου ένα εξάμηνο παράθυρο προτού χρειαστεί να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά.
Η βασική πιστωτική πρόκληση εξακολουθεί να είναι το υψηλό δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ, το οποίο θα μειωθεί σταδιακά από περίπου το 130% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, φθάνοντας το 120%.
Η Πορτογαλία έχει ένα κοινό στοιχείο με την Ελλάδα.
Εμφανίζει αδύναμο τραπεζικό τομέα, γεγονός που περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Πορτογαλίας μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, παρά την πρόσφατη πρόοδο όσον αφορά τις στρατηγικές ανακεφαλαιοποίησης για ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του συστήματος, ο κλάδος εξακολουθεί να επιβαρύνεται από ένα πολύ μεγάλο απόθεμα προβληματικών δανείων και χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Η αβέβαιη μάχη της Ελλάδος

Ενώ η Ελλάδα στοχεύει σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που υπό κάποιες παραδοχές αποτελεί βέλτιστη λύση οι αγορές δεν δείχνουν να συναινούν με τα σχέδια αυτά.
Την ώρα που στην Πορτογαλία σημειώνονται ρεκόρ στα ομόλογα με ιστορικό χαμηλό 1,65% και χωρίς η ΕΚΤ να αγοράζει Πορτογαλικά ομόλογα και στην Ελλάδα το 10ετές να βρίσκεται στο 4,38% ενώ πριν εβδομάδες είχε φθάσει και στο 3,62%.
Όμως υπάρχει αιτιολογία.
Η στροφή των επενδυτών εκ νέου στα ομόλογα, το βλέπουμε και στην συμπεριφορά των Ισπανικών που προφανώς τροφοδοτήθηκαν και από την αναβάθμιση από την Standard and Poor’s, σχετίζεται με τις διάχυτες ανησυχίες για τις χρηματιστηριακές αγορές.
Γενικώς παρατηρείται μια στροφή στα ομόλογα, που ενώ δεν θα κρατήσει πολύ…αποδεικνύει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν.
Η έλλειψη συντονισμού των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την Ευρώπη και παρά την ύπαρξη τρίτου μνημονίου, που λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας θα πρέπει να προβληματίσει.
Βέβαια θα πουν πολλοί ότι η ελληνική αγορά ομολόγων λειτουργεί προεξοφλητικά και δεν έχει ορατότητα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα του χρέους και των stress tests.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η λύση στο χρέος δεν θα αποδώσει καθώς το ΔΝΤ δεν θα εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Ως προς τα stress tests θα τα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά όσες είναι οριακά θα πάνε σε ΑΜΚ το 2019.
Για το πλάνο της μεταμνημονιακής Ελλάδος, δεν υπάρχει πιστωτική προληπτική γραμμή, αυτή πρέπει να αποκλειστεί.
Θα υπάρχει ένα υβριδικό σχήμα όπου θα συμμετέχει η Ελλάδα με το capital buffer και κάποιος ειδικός λογαριασμός και προφανώς αυξημένη εποπτεία.
Ορθώς λοιπόν κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει θολώσει η ορατότητα ως προς την καθαρή έξοδο στα μνημόνια.



Τι έπεται από τους οίκους αξιολόγησης;

Στις 30 Μαρτίου 2018 η Moody’s δεν θα μεταβάλλει την βαθμολογία της Ελλάδος.
Με βάση τον προγραμματισμό στις 30 Μαρτίου θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι επιβεβαίωση.
Υπάρχει πιθανότητα και να μην δημοσιεύσει έκθεση αξιολόγησης επειδή ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες την αξιολόγηση – αναβάθμιση στην κλίμακα Β3.
Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδος είναι 4 Μαΐου όπου ο καναδικός οίκος DBRs θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα.
Η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα CCC high.
Ακολουθεί 20 Ιουλίου η Standard and Poor’s που επίσης θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο 2 κλίμακες σε ΒΒ- από Β.
Στις 20 Αυγούστου η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα επίσης στην κλίμακα ΒΒ- από Β.
Θα ακολουθήσει η Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου και η DBRs στις 2 Νοεμβρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης