Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η παρασιτική αναμονή στην οικονομία και η πολιτική δειλία στα εθνικά θέματα…δεν αποτελούν υπεύθυνη στάση της Ελλάδος

Η παρασιτική αναμονή στην οικονομία και η πολιτική δειλία στα εθνικά θέματα…δεν αποτελούν υπεύθυνη στάση της Ελλάδος
Μέχρι τώρα οι έλληνες δεν αισθάνονται ότι κερδίζουν πέραν από ταπεινώσεις με όρους εθνικής συνείδησης….
Σε δύο βασικούς τομείς οικονομία και εθνικά θέματα η Ελλάδα δεν επιδεικνύει πυγμή και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, δεν έχει αλυτρωτικές, επεκτατικές τάσεις, διαχρονικά υποστηρίζει το αμυντικό δόγμα για τους γείτονες της και η ιστορικά αναγνωρισμένος χαρακτήρας της είναι ότι είναι φιλειρηνική χώρα.
Όλα αυτά δεν πρέπει να μεταφράζονται από τις όμορες χώρες και ειδικά την προκλητική Τουρκία ως αδυναμία ή φόβος.
Ο Erdogan μπορεί να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας αλλά δεν εμπνέει σεβασμό.
Ειδικά με την προκλητικά και απαράδεκτη στάση του να κρατάει ομήρους 2 έλληνες αξιωματικούς του στρατού είναι τουλάχιστον προσβλητική.
Ο Erdogan έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, στην Συρία, προκαλεί την Κύπρο και την Ελλάδα στο Αιγαίο, συνεχίζει να πολεμάει τους Κούρδους.
Έχει την δική του πολιτική ατζέντα.
Η Ελλάδα όμως εμφανίζεται με την μέχρι τώρα πολιτική της στάση ότι αντιμετωπίζει την Τουρκία με φοβικό τρόπο, εμφανίζει η Ελλάδα ως η αδύναμη χώρα που αμύνεται εμπρός στην τουρκική προκλητικότητα.
Για την Ελλάδα η σύλληψη των 2 ελλήνων αξιωματικών έπρεπε να είναι casus belli όχι με την κυριολεκτική ερμηνεία του όρου αλλά θα έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο θεσμικά και στρατηγικά.
Την ίδια τακτική ακολουθεί η Ελλάδα και στην περίπτωση της FYROM μιας χώρας παρία που προσπαθεί μέσω της κλοπής της ελληνικής ιστορίας να νομιμοποιηθεί ως κράτος.
Προφανώς και η Ελλάδα θα πρέπει να θέλει την οικονομική ευημερία των γειτόνων της αλλά χώρες όπως η FYROM προσπαθούν δια της ιστορικής κλοπής να επιβιώσουν.
Η Ελλάδα εμφανίζεται μέσω διπλωματικών ελιγμών να συναινεί σε μια σύνθετη ονομασία από την οποία η FYROM κερδίζει αναγνώριση και η Ελλάδα δεν κερδίζει απολύτως τίποτε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς δεν μπορεί να θεωρηθεί μειοδότης αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί γνήσιος πατριώτης.
Εάν αύριο στο πλαίσιο της καλής γειτονίας η Τουρκία ζητήσει την Ρόδο η Ελλάδα θα την παραχωρήσει;
Τους κανόνες του παιχνιδιού η Ελλάδα έπρεπε να τους είχε διαμορφώσει.
Ειδικά στην FYROM εμφανίζεται η Ελλάδα να σύρεται σε μια διαδικασία εθνικά επιζήμια όταν οι σκοπιανοί δεν έχουν υπαναχωρήσει από τις βασικές τους θέσεις.
Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα αλλά κρατάει μια στάση που περισσότερο προσομοιάζει με εθνική δειλία παρά με ευέλικτη στρατηγική μέσω της διπλωματίας.
Δεν είναι υπεύθυνη στάση η μέχρι τώρα προσέγγιση της Ελλάδος για τους 2 έλληνες αξιωματικούς ούτε είναι εθνικά υπεύθυνη στάση η Ελλάδα να παραχωρεί το όνομα της Μακεδονίας χωρίς ουσιαστικά να κερδίζει κάτι.

Και ενώ στο εθνικό μέτωπο η Ελλάδα υστερεί και έχει υποπέσει σε απίστευτα λάθη που έχουν εκθέσει την χώρα στην οικονομία βιώνουμε μια παρασιτική αναμονή, το χρηματιστήριο έχει νεκρώσει.
Τα ομόλογα είναι στάσιμα.
Οι τράπεζες σε ομηρία stress tests και σε αμηχανία λόγω των επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου σε ορίζοντα 12 μηνών.
Η οικονομία εμφανίζεται παγιδευμένη, η χώρα αναζητάει ακόμη το μοντέλο της μεταμνημονιακής εποχής και οι επενδυτές είναι αποστασιοποιημένοι, δεν αγγίζουν ελληνικά assets μέχρι να αποκτήσουν επενδυτική ορατότητα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες γιατί η ομηρία βλάπτει την οικονομική υγεία της χώρας και η εθνικά ανεύθυνη στάση έναντι της Τουρκίας και της FYROM πρέπει να επανεξεταστεί.
Η επαναξιολόγηση της στρατηγικής δεν σημαίνει ένταση ή κάτι πιο ακραίο.
Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε όλα τα μέτωπα ότι στην διαπραγμάτευση κάτι θα κερδίσει και αυτό πρέπει να είναι εθνικός στόχος.
Μέχρι τώρα οι έλληνες δεν αισθάνονται ότι κερδίζουν πέραν από ταπεινώσεις με όρους εθνικής συνείδησης….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης