Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ δεν γίνεται – Κύρια προτεραιότητα η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αχτσιόγλου: Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ δεν γίνεται – Κύρια προτεραιότητα η αύξηση του κατώτατου μισθού
Με την έξοδο από το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο είπε η υπουργός Εργασίας
Την θέση ότι δίκαιη ανάπτυξη με μισθό 586 ευρώ δεν γίνεται διατύπωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία υποστήριξε μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας ότι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο.
«Η θέση αυτής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση - μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων - όχι μόνο ήταν κοινωνικά άδικος ήταν και αναποτελεσματικός.
Νομίζω ότι με την έξοδο από το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση πια να δρομολογήσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο.
Προφανώς χρειάζεται μελέτη, τεχνικά ήδη έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μελέτη, για να δούμε σε τι ποσοστό θα είναι αυτή η αύξηση και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ο τελευταίος από τους συνολικά τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους το υπουργείο στηρίζει την πολιτική του για τα εργασιακά.
Η δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, όπως διευκρίνισε, είναι ο πρώτος από τους πυλώνες» τόνισε η υπουργός Εργασίας, αναφέροντας πως «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης».
«Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς δεν έχει κανένα νόημα να έχεις το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, γι' αυτό δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Σχεδιάζουμε μία συνολική αλλαγή στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία.
Αυτή τη στιγμή κάθε επιχείρηση που θα βρεθεί με έναν αδήλωτο εργαζόμενο οφείλει να πληρώσει ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
Κάνουμε μία αλλαγή συνολική στην αρχιτεκτονική πλέον περνάμε σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης στον εργαζόμενο που είναι αδήλωτος.
Το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί, από τον εργοδότη.
Θα μειώνεται περισσότερο όσο πιο μεγάλη είναι η σύμβαση εργασίας που έχει κάνει.
Για παράδειγμα, αν του κάνει μία σύμβαση τρίμηνη το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα πέσει 7.000 ευρώ, αν του κάνει μία εξάμηνη σύμβαση το πρόστιμο θα πέφτει στα 5.000 ευρώ, αν του κάνει μία ετήσια σύμβαση το πρόστιμο θα πέφτει στα 3.000 ευρώ, ενώ αν του κάνει αορίστου χρόνου το πρόστιμο θα πέφτει στα 1.000 ευρώ.
Είμαστε ακόμη σε συζήτηση για τα νούμερα με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά σχεδόν αυτά θα είναι τα ποσά» τόνισε η κα.Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας πως ο τρίτος πυλώνας είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
«Η Βουλή τον περασμένο Μάιο ψήφισε την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018, άρα σε λίγους μήνες από σήμερα οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα επανέλθουν σε ισχύ» είπε η υπουργός Εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης