Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ στο Αιγαίο! Ενεργοποίηση της Δύναμης "Δέλτα"

ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ στο Αιγαίο! Ενεργοποίηση της Δύναμης
Σε επιφυλακή οι Μονάδες Άμεσης Αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από τις 5.00 το πρωί με εντολή του ΥΠΕΘΑ Παναγιώτη Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη, διατάχθηκε ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ. Η διαταγή αυτή ενεργοποιεί αυτομάτως τη Δύναμη "Δέλτα". Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα δόθηκε εντολή ενεργοποίησής της. Η πρώτη ήταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Δεν είναι βέβαια άσχετη η κίνηση αυτή με όσα σοβαρά συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά…

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, κατόπιν εντολής του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, από Αρχηγό ΓΕΕΘΑ διετάχθη άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής».
Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων με συμμετοχή μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ενεργοποίηση της Δύναμης «Δέλτα»  έρχεται σε συνέχεια της πραγματοποίησης του Συμβουλίου Άμυνας χθες στο Πεντάγωνο. Είχε προηγηθεί πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων χθες το βράδυ (ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ΑΓΕΝ, Νίκος Τσούνης, ΓΕΑ, Χρ. Χριστοδούλου).
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών υπό το φως των γενικότερων εξελίξεων και της τουρκικής κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Η άσκηση ενεργοποίησης της  Δύναμης «Δέλτα» είναι ευρείας έκτασης και συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και αερομεταφερόμενες δυνάμεις, σε ένα σενάριο που θέλει κυρίως την αντιμετώπιση αποβατικής ενέργειας και περιλαμβάνει ακόμη και ανακατάληψη βραχονησίδας.

Ποια είναι η Δύναμη "ΔΕΛΤΑ"

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) η συγκρότηση ενός διακλαδικού σχηματισμού επιπέδου ταξιαρχίας από τμήματα Ειδικών Δυνάμεων με αποστολή την άμεση αντίδραση οπουδήποτε και αν χρειαστεί, είτε στο Αιγαίο, είτε στη Θράκη, είτε και στη Κύπρο. Το όνομα που είχε ανακοινωθεί τότε ήταν Διακλαδικός Σχηματισμός Άμεσης Αντίδρασης (ΔΣΑΑ) με υπαγωγή στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ).
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΔΣΑΑ έμεινε στην αφάνεια μέχρι τη Κυριακή 5 Ιουνίου του 2005 όταν ξανακούσαμε για αυτή τη διακλαδική δύναμη με ένα άλλο όνομα στην διακλαδική άσκηση «ΔΕΛΦΙΝ 05». Η άσκηση ήταν αρκετά ιδιαίτερη, καθώς έκανε μία επίδειξη διαφορετικών σεναρίων ταχείας αντίδρασης στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις κρίσεως.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ
Το νέο όνομα της ΔΣΑΑ που ακούστηκε για πρώτη φορά άτυπα τότε ήταν «Διακλαδική Δύναμη Δέλτα», που αργότερα μετεξελίχθηκε στη γνωστή σήμερα Δύναμη «Δέλτα» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί την πρώτη δύναμη ταχείας αντίδρασης της πατρίδας μας σήμερα. Από το 2014 η διοίκηση της «Δύναμης Δέλτα» υπάγεται στη ΔΔΕΕ ενώ συχνά ενεργοποιείται από τον Α/ΓΕΕΘΑ για ασκήσεις ετοιμότητας.

Η οργανωτική δομή της «Δύναμης Δέλτα»

Η Δύναμη «Δέλτα» είναι μια Διακλαδική Δύναμη, με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Ενδεικτικό της ευελιξίας της συγκεκριμένης δύναμης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πως η δομή της Δύναμης "Δέλτα" μεταβάλλεται αναλόγως της τακτικής κατάστασης και είναι ειδικής σύνθεσης. Σε αυτήν υπάγονται μεταξύ άλλων:

Η Ζ' ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ
Πρόκειται για τη Mονάδα "Φάντασμα" όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων. Σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και με επάνδρωση 100%. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων​.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ
Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) αποτελεί την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων. Η καθημερινότητά τους είναι μία συνεχής προετοιμασία. Είναι μια Μονάδα Ειδικής Αναγνώρισης τύπου L.R.R.P. αποτελούμενο από επιχειρησιακούς αλεξιπτωτιστές ελεύθερης πτώσης.
Βρίσκεται όλο το χρόνο κοντά στις ακριτικές περιοχές χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας απαιτείται και φτάνει πάντα πρώτο για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε συμβατική ή ασύμμετρη απειλή.

ο Λόχος Άμεσης Επέμβασης της Β' Μοίρας Αλεξιπτωτιστών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ
Η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) του ΠΝ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ
Το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνες πεζοναυτες
Την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της ΠΑ

dynamh_delta_05



Περιλαμβάνει, επίσης, τις παρακάτω μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων:
2-3 φρεγάτες της ΔΦΓ (Διοίκησης Φρεγατών) του ΠΝ
2 αρματαγωγά ή Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της ΔΑΔ (Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων) του ΠΝ
1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ
Μονάδες τις 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και των τεθωρακισμένων

Όνομα και Διακριτικά

Το όνομα ήταν πιθανότατα έμπνευση από την αμερικανική αντιτρομοκρατική μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού αλλά όπως είναι κατανοητό, ο ρόλος της Ελληνικής Δύναμης Δέλτα δεν είναι μόνο αντιτρομοκρατικός. Είναι καθαρά μία δύναμη αποτελούμενη από άντρες των Ειδικών Δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στόχο την άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις εθνικών κρίσεων.

dynamh_delta_07
Το έμβλημα το οποίο φέρουν όσοι υπάγονται στα τμήματα ταχείας αντίδρασης της «Δύναμης Δέλτα» το βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, αριστερά το χαμηλής ορατότητας και δεξιά το κανονικό, έγχρωμο διακριτικό. Το έμβλημα έχει το τριγωνικό σχήμα του γράμματος «Δ» και στο κάτω μέρος του γράφει «ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΛΤΑ». Στο κέντρο του είναι τα σύμβολα από το επιχειρησιακό χώρο δράσης των διακλαδικών δυνάμεων που είναι θάλασσα, γη και αέρας.

dynamh_delta_08
Το διακριτικό αυτό φέρεται πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου όπως ακριβώς βλέπετε να το έχουν μερικοί από τους παρακάτω αλεξιπτωτιστές της 2 ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών). Συγκεκριμένα για τη 2 ΜΑΛ, το φέρουν όσοι ανήκουν στο Λόχο Άμεσης Επέμβασης (ΛΑΕ) που είναι μία από τις πολλές υπομονάδες της δύναμης ταχείας αντίδρασης «Δέλτα».

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης