Centeno (Eurogroup): Δεν φοβάμαι «πισωγύρισμα» στην Ελλάδα - Η ρύθμιση του χρέους συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις

Centeno (Eurogroup): Δεν φοβάμαι «πισωγύρισμα» στην Ελλάδα  - Η ρύθμιση του χρέους συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις
Βασικός στόχος για την Ελλάδα η χρηματοδότηση από τις αγορές χωρίς προβλήματα
Αισιόδοξος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γυρίσει στις παλιές κακές συνήθειες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
Παράλληλα ο κ. Centeno ξεκαθάρισε ότι η όποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα.
Όπως τόνισε η Ελλάδα είναι μία διαφορετική περίπτωση από τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, με τη βασική διαφοροποίηση να αφορά το ζήτημα του χρέους και την περαιτέρω διευθέτησή του.
«Υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα, και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος.
Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο.
Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους.
Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι η βασική προϋπόθεση είναι η χώρα μας να έχει πρόσβαση στις αγορές προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς προβλήματα.
Παράλληλα οι εταίροι -  δανειστές βρίσκονται εν αναμονή του αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα καταθέσει στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τον κ. Centeno «για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα  ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας.
Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί  πριν το τέλος του προγράμματος.
Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές.
Γι' αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική.
Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε την διαδικασία και την λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση.
Εάν εκπληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει».
Όπως προαναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βαδίζει έναν ενάρετο δρόμο στην οικονομία, μιας και πιστεύει ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν «πάρει το μάθημά τους» από τα οκτώ χρόνια της κρίσης.
«Δεν ανησυχώ καθόλου.
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα να έχουν μια βαθιά διαβούλευση στο εσωτερικό της χώρας Αυτό είναι απαραίτητο.
Όμως, δεδομένης της μακράς διάρκειας της περιόδου προσαρμογής, το πόσα έχει πετύχει και αντέξει η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτών των 8 ετών, νομίζω ότι ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Δεν ανησυχώ γιατί πιστεύω ότι η διαδικασία ανήκει ήδη στους πολίτες και εκείνοι θα την φέρουν εις πέρας».

Η Ευρωζώνη και η ανάγκη συνεννόησης

Υπέρ της επιτάχυνσης των απαραίτητων μέτρων ώστε να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η Ευρωζώνη, πριν καταφθάσουν οι ευρωεκλογές του 2019, τάσσεται ο κ. Centeno, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βοηθήσουν η ανάπτυξη να διοχετευθεί σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο παράθυρο ευκαιρίας, πριν από τις ευρωεκλογές, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που επιτρέπουν να γίνει πιο ισχυρή η όλη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Και πρέπει να δράσουμε τώρα λόγω των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και επειδή έχουμε νέους πολιτικούς κύκλους στις χώρες μεγαλύτερης επιρροής, και αυτό μπορεί να λειτουργήσουν ως ώθηση για τη λήψη αποφάσεων. Και το να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, το να κάνουμε σοφές επιλογές είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειώσουμε το τον ευρωσκεπτικισμό που βλέπουμε σε ορισμένες χώρες.
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε πολύ περισσότερο τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες θα κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες τώρα.
Είναι καιρός να επιτρέψουμε μια οικονομική ανάπτυξη που θα εξαπλωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο η Ευρωζώνη να αρχίζει να κτίζει γέφυρες συνεννόησης και να πάψουν οι αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Τάχθηκε υπέρ της σύνεσης, κάτι το οποίο ευελπιστεί να ισχύσει όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος του Eurogroup.
«Νομίζω ότι η συλλογιστική και η διαδικασία εξέλιξης της Ευρώπης, όπως λειτούργησε μέχρι τώρα, έχει στηριχτεί πάνω σε τεράστιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, και πολύ βαθιές συζητήσεις.
Μερικές φορές πιο επίσημες, άλλες φορές πιο ανεπίσημες.
Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί και στο μέλλον.
Θα ήθελα να δω το Eurogroup, τουλάχιστον με εμένα ως τον επικεφαλής της ομάδας των 19 Υπουργών Οικονομικών, να δρα με μια αίσθηση συμβιβασμού, μια αίσθηση συναίνεσης.
Νομίζω ότι μπορώ να ορίσω  τον εαυτό μου ως συναινετικό άτομο και θα ήθελα κάτι τέτοιο να ισχύει σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο.
Γιατί έχετε δίκιο, είναι μια άτυπη ομάδα.
Ήταν πολύ σημαντική η παρέμβασή του εν μέσω κρίσης, συνέβαλε πολύ στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση.
Μπορεί να έχει δεχτεί κριτική σε ορισμένες πτυχές, αλλά συνολικά, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, οπότε τώρα είναι καιρός να απολαύσουμε τα οφέλη, να τα επιστρέψουμε στους Ευρωπαίους πολίτες και να είμαστε σε θέση να παρατείνουμε όσο μπορούμε αυτήν την πολύ εντυπωσιακή περίοδο ανάπτυξης και βελτίωσης της αγοράς εργασίας που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Centeno.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS