Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Χάσμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας - Ανυποχώρητος ο Erdogan

DW: Χάσμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας - Ανυποχώρητος ο Erdogan
Καμία από τις δυο πλευρές (ΕΕ - Τουρκία) δεν κινήθηκε ούτε εκατοστό από τις θέσεις τους
Αν και η συνάντηση στη Βάρνα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τους επικεφαλής των Θεσμών στόχευε στην εκτόνωση των εντάσεων, καμία από τις δύο πλευρές δεν κινήθηκε ούτε εκατοστό από τις θέσεις του.
Μάλιστα, ο Erdogan όχι μόνο απέρριψε τις κατηγορίες αλλά παρουσίασε και ένα κατάλογο με αιτήματα, ενώ παραπονέθηκε για την κριτική που του γίνεται σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν.
Στη συνάντηση αναφέρεται και η Deutsche Welle, συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης στη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk: «Δεν επιτύχαμε καμιά λύση ή συμβιβασμούς».
Ο Tusk εννοούσε ολόκληρη την παλέτα προβλημάτων που χωρίζουν την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, την ελευθεροτυπία, τις αρχές κράτους δικαίου, τις διαφορές της χώρας με την Ελλάδα και την Κύπρο, την υπόθεση με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
«Υπάρχει διάθεση για διάλογο, αλλά μόνο η πρόοδος σε αυτά τα θέματα θα βελτιώσει τις σχέσεις μας» τόνισε ο Tusk και υπό αυτήν την έννοια ο βροχερός ουρανός της Βάρνας δεν άφησε καμιά ελπίδα για αχτίδα φωτός μετά τη συνάντηση.

Τα αιτήματα Erdogan

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι επικεφαλής των δύο θεσμών συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο σε δείπνο εργασίας με την ελπίδα ότι ανάμεσα στη σαλάτα και το κύριο πιάτο θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος.
Εκ των υστέρων βέβαια ακόμη και ο Boyko Borisov, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της συνάντησης, παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους ότι επρόκειτο για μια συνάντηση γεμάτη εντάσεις.
Προσπάθησε, όπως είπε, να επικεντρωθεί σε αυτά που ενώνουν και όχι σε αυτά που χωρίζουν την Τουρκία με τους Ευρωπαίους, αλλά παρόλα αυτά οι δύο πλευρές χθες το βράδυ δεν κινήθηκαν ούτε εκατοστό από τις θέσεις τους.
Η απογοήτευση «ακούγονταν» μέσα από τις δηλώσεις του Donald Tusk. «Ως υποψήφια προς ένταξη χώρα η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα δημοκρατικά στάνταρντ, και αυτό λείπει.
Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι αρχές κράτους δικαίου κινδυνεύουν, οι σχέσεις μας περνούν δύσκολους καιρούς».
Στον αντίποδα, όμως, ο Erdogan όχι μόνο απέρριψε τις κατηγορίες αλλά εκόμισε και ένα κατάλογο με αιτήματα που είναι από καιρό γνωστά.
Πρόκειται καταρχήν για την κατάργηση της βίζας, η οποία συνδέθηκε παλαιότερα με τη συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά αποσυνδέθηκε στη συνέχεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των αρχών κράτους δικαίου.
Ένα άλλο αίτημα του Τούρκου προέδρου είναι να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
Ο Erdogan θέλει να αποπολιτικοποιήσει το θέμα, αλλά και εδώ τα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να συμβάλουν στην οικονομική επιτυχία ενός αυταρχικού προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης