Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναταράξεις σε Κίνημα Αλλαγής και ΝΔ από την πρωτοβουλία της Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση

Αναταράξεις σε Κίνημα Αλλαγής και ΝΔ από την πρωτοβουλία της Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση
Η Γεννηματά αγνόησε παντελώς τον προκάτοχό της Βαγγέλη Βενιζέλο
Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Κατ αρχήν υπάρχουν παρενέργειες μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η επικεφαλής του αγνόησε παντελώς τον προκάτοχό της Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος, γνωρίζοντας προφανώς την επικείμενη πρωτοβουλία, με μακροσκελές άρθρο είχε επιχειρηματολογήσει εναντίον. Το πολιτικό σκεπτικό του κ. Βενιζέλου είναι εν ολίγοις ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος προυποθέτει ευρύτερο κλίμα πολιτικής συναίνεσης, το οποίο κατά την άποψή του δεν υπάρχει και φυσικά ούτε πρέπει να υπάρξει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πλήρως απομονωμένος και στην συνταγματική αναθεώρηση, ακόμη και στα εθνικά θέματα, κατά τον κ. Βενιζέλο και ομοίως και για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος διαμορφώνει πλέον καθαρά την γραμμή στη ΝΔ. Η αγνόησή του όμως από την Φώφη Γεννηματά στέλνει μηνύματα για τις εσωτερικές ισορροπίες στο Κιν.Αλ. αλλά και για την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει ενάντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα δεν υπάρχει κάθε πρόταση συζήτησης είτε είναι από την Φώφη Γεννηματά είτε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε ένα από τα θέματα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου στο συρτάρι, όταν ηρεμήσουν τα πράγματα στα εθνικά θέματα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι στην συζήτηση για την αναθεώρηση θα φανούν οι πολιτικές και ιδεολογικές συγγένειες με το Κίνημα Αλλαγής ενώ από την άλλη θα φανεί η απόσταση που χωρίζει το Κίνημα από τη ΝΔ.
Αρνητική όμως είναι και η ΝΔ καθώς δεν επιθυμεί κανενός είδους προσέγγιση και συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συνολική στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εκ προοιμίου αρνήθηκε και την άλλη πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Σκοπιανό. Επιπλέον στη ΝΔ λένε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση άρα δεν μπορεί να υπάρξει καν συζήτηση και φέρνουν σαν παράδειγμα το άρθρο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Η απόρριψη όμως της πρωτοβουλίας για δεύτερη φορά δείχνει ότι εκείνος που αρνείται κάθε συνεννόηση, την οποία οι πολιτές θεωρούν απαραίτητη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φυσικά εκείνος που υποβάλλει την γραμμή είναι ο Αντώνης Σαμαράς και συμπυκνώνεται στο καμία συζήτηση για οτιδήποτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο λέγεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς διακινούσε και τα σενάρια περί σχέσεων Καραμανλή-Τσίπρα όπως και ο άλλοτε υπουργός του Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιπλέον μιλούσε για «καραμανλική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» με αφορμή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, υπουργό του Αλέξη Τσίπρα και πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί Καραμανλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει σταθερά στο στόχαστρο τον Καραμανλή αφενός για να περιορίσει την εσωκομματική του επιρροή και αφετέρου για να αποδυναμώσει τις συναινετικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα για ένα come back στην ηγεσία της ΝΔ, κάτι όμως που του κατέστρεψε ο Τσίπρας με την παραπομπή του για την υπόθεση Novartis.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης