Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βγαίνει σήμερα (28/3) στο σφυρί η βίλα του Βωβού - Υψηλές αμοιβές συνεχίζει να απολαμβάνει η διοίκηση

tags :
Βγαίνει σήμερα (28/3) στο σφυρί η βίλα του Βωβού - Υψηλές αμοιβές συνεχίζει να απολαμβάνει η διοίκηση
Να σημειωθει ότι προ ημερών βγήκε στο σφυρί τέσσερα ακίνητα της Βωβός
Στο σφυρί βγαίνει σήμερα (28/3) η βίλα του Μπάμπη Βωβού, του άλλοτε μεγιστάνα του real estate στο Παλαιό Ψυχικό, με τιμή εκκίνησης τα 2,64 εκατ. ευρώ.
Ο Μπάμπης Βωβός ήταν ο πρώτος έλληνας επιχειρηματίας που ξέφυγε από τον ρόλο του «εργολάβου – κατασκευαστή» και έφτιαξε μια πραγματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, όπου επέλεγε το οικόπεδο που θα φτιαχνόταν το κτήριο, έβρισκε χρηματοδότηση για το ακίνητο και τις εταιρείες που θα το νοίκιαζαν. 
Από την ίδρυση της το 1974 η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 500.000 τετραγωνικών μέτρων. Μετά από 30 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και ενώ η εταιρεία έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2009 αλλάζουν όλα. Από την μια το πάγωμα αρχικά και στη συνέχεια η πτώση των ενοικίων ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα για τον όμιλο. Από την άλλη, η ΜΒΔΤ δέχεται μεγάλο πλήγμα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε στον «πάγο» την Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού. Βάσει αυτού του σχεδίου η εταιρεία θα έδινε οικόπεδο επί του Βοτανικού που θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με αντάλλαγμα υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που θα κατασκεύαζε δίπλα από το νέο γήπεδο. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που υποστήριζε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα πήγε στο ΣτΕ με αποτέλεσμα εντέλει να ακυρωθεί.
Να σημειωθει ότι προ ημερών βγήκε στο σφυρί τέσσερα ακίνητα της Βωβός, για τα οποία υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Την υψηλότερη τιμή πέτυχε όπως αναμενόταν το κτήριο γραφείων που βρίσκεται στο νούμερο 66 της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι μισθωμένο στη Wind.

Υψηλές αμοιβές λαμβάνει η διοίκηση

Υψηλές αμοιβές εξακολουθούν να λαμβάνουν τα στελέχη και μέλη της διοίκησης της Μπάμπης Βωβός, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει χάσει πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία και έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος της.
Πιο αναλυτικά όπως φαίνεται από τον ισολογισμό του 2016 τα στελέχη και η διοίκηση έλαβαν το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ για το 2016 παρά το γεγονός ότι ο τζίρος ήταν μόλις 2,6 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής, υπάρχει απαίτηση κατά των μελών του Δ.Σ. ύψους 5,93 εκατ. ευρώ γεγονός που εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 23α του κωδ. Ν. 2190/1920.
Μάλιστα οι αμοιβές δεν έχουν υποστεί κάποια μείωση όλα αυτά τα χρόνια που η εταιρεία βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Τονίζεται πως η Εθνική Πανγαία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο για τη χρήση 2016 είχε αμοιβές 1,3 εκατ. ευρώ με τζίρο 115 εκατ. ευρώ.
Βάσει ισολογισμού 2016 η αξία των επενδυτικών ακινήτων ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και τα δάνεια παρά τις διαγραφές ανέρχονται στα 176 εκατ. ευρώ.   
Από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού μόλις τα 11,8 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός.
Ωστόσο στις 27 Απριλίου υπεγράφη σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης συνολικής ονομαστικής αξίας 47,5 εκατ. ευρώ.
Οι ομολογίες καλύφθηκαν από τις τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό περιλαμβάνονται και δάνεια από την Εθνική Τράπεζα, η οποία δεν έχει αποδεχθεί την συμφωνία εξυγίανσης συνολικού ύψους 10,6 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρει η εταιρεία δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση από την τράπεζα, η οποία δεν απαντά στις επιστολές των ορκωτών.
Οι αμοιβές των στελεχών και των μελών της διοίκησης το 2015 είχαν διαμορφωθεί στα 1,1 εκατ. ευρώ, το 2014 στα 1,41 εκατ. ευρώ, το 2013 στα 1,15 εκατ. ευρώ, το 2012 στα 1,45 εκατ. ευρώ, το 2011 στα 1,58 εκατ. ευρώ και το 2010 στα 1,3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως οι ζημιές μόνο για το 2012 είχαν ανέλθει στα 304 εκατ. ευρώ και το 2010 στα 273 εκατ. ευρώ. 

Ελένη Μπότα

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης