Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Lagarde, το ταμείο για τις απρόβλεπτες περιστάσεις και η ελληνική κρίση

FT: Η Lagarde, το ταμείο για τις απρόβλεπτες περιστάσεις και η ελληνική κρίση
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου για απρόβλεπτες περιστάσεις (rainy day fund)
Τα σχέδια της για τη δημιουργία ενός ταμείου για απρόβλεπτες περιστάσεις (rainy day fund) στην ευρωζώνη παρουσίασε σήμερα (26/3/2018) η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αν και πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης δεν ενθουσιάστηκαν.
Στην πρόταση αυτή του ΔΝΤ αναφέρονται και οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι η Lagarde παρομοίωσα αυτό το fund με μια ασφάλεια αυτοκινήτου, με premium σε καλές εποχές βασισμένη στα οφέλη που θα έχει μια χώρα κατά τη διάρκεια δύσκολων εποχών.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το fund θα μπορούσε να μειώσει στο μισό το μέγεθος μιας κρίσης για «ένα σχετικό μικρό κόστος» της τάξης του 0,35% του ΑΕΠ ετησίως.
«Από μόνο του, αυτό το fund ενδέχεται να μην μπορεί να επιλύσει την επόμενη κρίση, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει» επεσήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι προτάσεις της Lagarde συνοδεύτηκαν από τη δημοσίευση ενός εγγράφου των οικονομολόγων του ΔΝΤ που περιγράφει πως θα λειτουργήσει αυτό το rainy day fund.
Η επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις προτάσεις της τον Μάιο, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση επί του θέματος.
«Δεν καταλαβαίνουν για είναι απαραίτητη η δημοσιονομική ικανότητα.
Η εποχή είναι καλή και όλοι θα πρέπει να μειώσουν τα εθνικά τους χρέη» δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ευρωζώνης και πρόσθεσε «το πρώτο ερώτημα δεν θα πρέπει να είναι το πως να ιδρύσουμε ένα fund για έξτρα δημοσιονομική ικανότητα.
Αντιθέτως θα πρέπει να αναρωτηθούμε το πότε και το γιατί».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η κεντρική ιδέα πίσω από ένα τέτοιο fund είναι να μειωθεί το βάρος που σηκώνει η νομισματική πολιτική για να αποτραπεί μια οικονομική κρίση.
Αντ' αυτού, θα ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τους δημοσιονομικούς τους πόρους.
Μια ξεχωριστή διευκόλυνση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πιο σοβαρής οικονομικής κατάρρευση όπως η κρίση που έπληξε την Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις θα μπορούσε να στραφούν σε αυτό το fund όταν η ανεργία αυξηθεί πάνω από το μέσο όρο των επτά ετών για την οικονομία τους.
Εκτός από τη συνεισφορά των χωρών σε ποσοστό 0,35% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το rainy day fund θα μπορούσε επίσης να δανειστεί «σε ακραίες περιστάσεις».
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι θα μπορούσε να το κάνει με τιμές παρόμοιες με αυτές που ζητούν οι επενδυτές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η κ. Lagarde υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του rainy day fund θα αμβλύνει την ένταση για τον επιμερισμό των κινδύνων μεταξύ των βόρειων και των νότιων χωρών.
Στο πλαίσιο του rainy day fund, οι χώρες θα είναι τόσο πιστωτές όσο και αποδέκτες, ανάλογα με το πού βρίσκονται στον οικονομικό κύκλο, ενώ δεν θα πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης